Monday, 28 February 2011

Mnazalet Zahra...

Kolejna przepyszna propozycja z bloga www.syrianfoodie.blogspot.com
Czyli nowe podejscie do starego, dobrego kalafiora. Moja rada - nie ma co zabierac sie za to danie nie posiadajac pod reka kolendry i cytryny, bo to one nadaja charakterystycznego smaku i swiezosci daniu.

Skladniki:
(na spory posilek dla 2 doroslych + 2 pojadajacych dzieci)
  • 1 kalafior
  • 250g mielonej jagnieciny - u mnie wolowina
  • 200ml wywaru z kurczaka - u mnie warzywny z kostki
  • garsc swiezej kolendry
  • 1 zabek czosnku
  • olej
  • sól, pieprz
do podania:
  • ryz gotowany po arabsku z makaronem vermicelli
  • sporo soku z cytryny - jedna, pokrojona na cwiartki
  • jogurt naturalny, dobry i gesty - opcjonalnie, ja bardzo lubie z tego typu daniami

Podzielic kalafiora na rózyczki i usmazyc na mocno goracym oleju, tak by kalafior nabral ladnego koloru, ale pozostal dosc twardy. Osuszyc z tluszczu na papierowym reczniku.
Usmazyc mieso mielone na lyzce oleju. Dodac wywar i kalafiora. Doprawic sola i pieprzem i gotowac, bez przykrycia, przez 10min. Posiekac kolendre i rozgniesc czosnek. Dodac do garnka, ewentualnie razem z odrobina goracej wody. Gotowac kolejnych 5min, az do pozadanej miekkosci kalafiora.  




No comments:

Post a Comment