Rozgrzej piekarnik do 220stC (200stC z termoobiegiem), wstaw blaszke, na ktorej bedzie pieczona tarta, do srodka. Rozgrzej lyzke oliwy na patelni i usmaz 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki, az beda miekkie i zlotawe. Dodaj 2 lyzki cukru muscovado jasnego i 2 lyzki octu balsamicznego, a potem gotuj, az plyn zmniejszy swoja objetosc i zrobi sie syropowaty. Ostudz.
Rozwin 375g plachte gotowego ciasta francuskiego (albo rozwalkuj te sama ilosc do rozmiaru okolo 22/30cm) i uloz na sporym kawalku pergaminu do pieczenia (na tyle duzym, by wystawal na kilka cm z blaszki - bedzie latwiej zlapac i wyjac gotowe danie). Ostrym nozem zaznacz okolo 1cm brzeg dookola, a potem pokryj srodek ostudzona cebula. Posyp 100g pokruszonego sera feta i 2 garsciami posiekanych czarnych oliwek.
Wyjmij blaszke z piekarnika i uloz na niej tarte razem z pergaminem. Piecz okolo 15min, az ciasto bedzie zlote, a baza chrupiaca.
Przepis z lutowego (2011r.) numeru magazynu 'Olive'
PS. W oryginalnym przepisie podano, ze jest to porcja dla 6 osob. Nie jest. Co najwyzej dla 2 bardzo glodnych:) Moze 3 mniej glodnych. To wszystko. Moze posluzyc dla 6 osob, ale tylko jako czesc posilku, a nie posilek sam w sobie. Poza tym dojadlam jeden pozostay kawalek nastepnego dnia, na zimno i byl rownie pyszny, jak i reszta, zjedzona na cieplo.
No comments:
Post a Comment