Sunday 20 February 2011

Self-saucing Jaffa pudding...

''This pud starts life as an ugly duckling, but don't fear as the hot watery sauce floats among the butter - once you bake it, you'll end up with something beautiful''
Przepis z magazynu 'Good Food', pazdziernik 2010r.

Ciasto wyszlo przepyszne! Rzeczywiscie na dnie, pod upieczona warstwa powstaje smakowita kaluza sosu czekoladowego. 
Zrobilam z polowy skladnikow (dalam 2 male jajka), bo jednak wada istnieje :) - te niebianska potrawe trzeba jesc swieza, prosto z pieca i goraca. Potem traci na atrakcyjnosci, a przy probach ewentualnego odgrzewania wysycha. Polowa skladnikow zapewnila hojny deser dla rodziny 2+2, nawet z dokladkami :) 
Uzylam formy zaroodpornej o srednicy 20cm i wysokosci 9cm i byla w sam raz. Wyjelam z piekarnika juz po okolo 25min - srodek byl jeszcze lekko niedopieczony i surowawy, ale chcialam taki efekt osiagnac - calosc swietnie sie zmieszala z sosem i lodami. 

Skladniki:
(na okolo 8 porcji)
  • 100g masla, roztopionego + odrobine wiecej do wysmarowania naczynia zaroodpornego
  • 250g maki z proszkiem do pieczenia - self-raising
  • 140g drobnego cukru do wypiekow
  • 50g kakao
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarancza - sok i starta skorka
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100g czekolady - mlecznej, lub mlecznej-pomaranczowej (u mnie - 'Divine', mleczna-pomaranczowa), pokrojonej na male kawalki
do podania:
  • smietanka 18% lub lody waniliowe
sos:
  • 200g cukru muscovado jasnego (light)
  • 25g kakao

    Wysmaruj odrobina masla plaskie naczynie zaroodporne o pojemnosci 2 litrow. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z teroobiegiem). Wlacz czajnik :) Wloz make, drobny cukier, 50g kakao, proszek do pieczenia, skorke pomaranczowa i szczypte soli do duzej miski. Ubij sok pomaranczowy z jajkami, mlekiem i stopionym maslem, a potem wlej do suchych skladnikow i wymieszaj, az masa bedzie gladka. Wmieszaj kawalki czekolady i wlej cala mase do naczynia do pieczenia.
    Wymieszaj 300ml wrzacej wody z kakao i cukrem przeznaczonymi na sos. Wylej na ciasto - nie martw sie, jesli calosc bedzie wygladala bardzo dziwnie. :) Piecz na srodkowej polce piekarnika przez okolo 30min, do czasu, az powierzchnia bedzie wygladala na chrupiaca, wtrosnieta i twardawa. Przy nabieraniu ciasta do miseczek znajdziesz na dnie blyszczacy, gesty sos czekoladowy. Podawaj od razu z lodami lub smietanka.  

No comments:

Post a Comment