Monday, 21 February 2011

Marokańska sałatka z buraczków...


''This warm beetroot (beet) salad, with flavours heightened by ground cumin, is one you will make again and again. If serving as part of a moroccan dinner, dice the beetroot rather then cutting into wages, so that it can be easily picked up with the fingers.''
Przepis z ksiażki "The food of the Mediterranean".
Skladniki:
(na 4-6 porcji)
  • 6 buraczkow
  • 80ml oliwy
  • 1 lyzka octu z czerwonego wina
  • 1/2 lyzeczki mielonego kminu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki

    Umyj dokladnie buraczki, obetnij liscie, zostawiajac 2cm lodyzek, zostaw korzenie. Gotuj w osolonej wodzie przez okolo 1 godzine, lub do miekkosci. Zostaw do czasu, az bedza na tyle ostudzone, by mozna je bylo chwycic.
    W duzej misce roztrzep oliwe z octem, kminem i spora szczypta pieprzu (dobrze, jesli swiezo mielonego).
    Obierz i oczysc cieple buraczki.  Przepolow i pokroj na male kliny (na 'osemki'). Wloz do miski sosem. oczysc cebule, przepolow, pokroj na cieniutkie kliny ('piorka') i dodaj do buraczkow. Dodaj pietruszke i dobrze wszystko wymieszaj. Podawaj salatke ciepla, lub w temperaturze pokojowej.

No comments:

Post a Comment