''This warm beetroot (beet) salad, with flavours heightened by ground cumin, is one you will make again and again. If serving as part of a moroccan dinner, dice the beetroot rather then cutting into wages, so that it can be easily picked up with the fingers.''
Przepis z ksiażki "The food of the Mediterranean".
Skladniki:
(na 4-6 porcji)
6 buraczkow
80ml oliwy
1 lyzka octu z czerwonego wina
1/2 lyzeczki mielonego kminu
1 czerwona cebula
2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
Umyj dokladnie buraczki, obetnij liscie, zostawiajac 2cm lodyzek, zostaw korzenie. Gotuj w osolonej wodzie przez okolo 1 godzine, lub do miekkosci. Zostaw do czasu, az bedza na tyle ostudzone, by mozna je bylo chwycic.
W duzej misce roztrzep oliwe z octem, kminem i spora szczypta pieprzu (dobrze, jesli swiezo mielonego).
Obierz i oczysc cieple buraczki. Przepolow i pokroj na male kliny (na 'osemki'). Wloz do miski sosem. oczysc cebule, przepolow, pokroj na cieniutkie kliny ('piorka') i dodaj do buraczkow. Dodaj pietruszke i dobrze wszystko wymieszaj. Podawaj salatke ciepla, lub w temperaturze pokojowej.
No comments:
Post a Comment