''This salad is made every day in households for the midday meal. Morrocan capsicums are not as fleshy as the popular capsicums (sweet bell peppers), they are elongated and have a slight piquancy. If possible, use vine-ripened tomatoes.''
Przepis z "The food of the Mediterranean"
Skladniki:
2 zielone papryki
4 pomidory
1 czerwona papryka
1 zabek czosnku, drobniutko posiekany
1 lyzka drobno posiekanej natki pietruszki - nie mialam, nie dalam
5 lyzek oliwy
1 lyzka octu z czerwonego wina
Pokroj papryke na, w miare mozliwosci, plaskie kawalki, usuwajac wewnetrzne, biale blonki i pestki. Uloz na blaszce, skorka do gory, i wstaw pod nagrzany grill, do czasu, az skorka zbrazowieje. Odwroc i grilluj jeszcze 2-3min. Wyjmij papryke i wloz do plastikowej torebki, podwijajac ja pod spod, tak, by papryki wciaz 'dogotowywaly' sie w parze (wlozylam swoje do kawalka folii aluminiowej). Zostaw do czasu, az bedzie mozna je wziasc spokojnie do reki. Usun czarna skorke i pokroj miazsz na krotkie kawalki. Wloz do miski.
Obierz pomidory (natnij skorke 'na krzyz', wloz na 20 sekund do wrzacej wody, wyjmij; poczekaj, az ostygna i zdejmuj skorke). Przepolow pomidory, wycisnij pestki, a miazsz pokroj na kawalki. Dodaj do papryki. Cebule przepolow, wytnij korzen, a reszte pokroj na cienkie plasterki. Dodaj do miski, razem z pietruszka i czosnkiem.
Roztrzep oliwe z octem w miseczce. Dodaj 1/2 lyzeczki soli i hojna szczypte pieprzu (najlepiej swiezo mielonego). Polej sosem salatke i dobrze wymieszaj.
No comments:
Post a Comment