Friday 4 February 2011

Marokanska salatka pomidorowa...

''This salad is made every day in households for the midday meal. Morrocan capsicums are not as fleshy as the popular capsicums (sweet bell peppers), they are elongated and have a slight piquancy. If possible, use vine-ripened tomatoes.''  
Przepis z "The food of the Mediterranean" 
Skladniki:
  • 2 zielone papryki
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zabek czosnku, drobniutko posiekany
  • 1 lyzka drobno posiekanej natki pietruszki - nie mialam, nie dalam
  • 5 lyzek oliwy
  • 1 lyzka octu z czerwonego wina

    Pokroj papryke na, w miare mozliwosci, plaskie kawalki, usuwajac wewnetrzne, biale blonki i pestki. Uloz na blaszce, skorka do gory, i wstaw pod nagrzany grill, do czasu, az skorka zbrazowieje. Odwroc i grilluj jeszcze 2-3min. Wyjmij papryke i wloz do plastikowej torebki, podwijajac ja pod spod, tak, by papryki wciaz 'dogotowywaly' sie w parze (wlozylam swoje do kawalka folii aluminiowej). Zostaw do czasu, az bedzie mozna je wziasc spokojnie do reki. Usun czarna skorke i pokroj miazsz na krotkie kawalki. Wloz do miski.
    Obierz pomidory (natnij skorke 'na krzyz', wloz na 20 sekund do wrzacej wody, wyjmij; poczekaj, az ostygna i zdejmuj skorke).  Przepolow pomidory, wycisnij pestki, a miazsz pokroj na kawalki. Dodaj do papryki. Cebule przepolow, wytnij korzen, a reszte pokroj na cienkie plasterki. Dodaj do miski, razem z pietruszka i czosnkiem.
    Roztrzep oliwe z octem w miseczce. Dodaj 1/2 lyzeczki soli i hojna szczypte pieprzu (najlepiej swiezo mielonego). Polej sosem salatke i dobrze wymieszaj.

No comments:

Post a Comment