Przepis ze strony www.tasteofbeirut.com
Skladniki:
(na 2 hojne porcje)
Do dekoracji:
(na 2 hojne porcje)
- 500ml mleka
- 1 lyzka cukru
- 3,5 lyzki maki kukurydzianej
- 75g serka kremowego - u mnie Philadelphia, w oryginale - arabski Kiri
- 1 lyzeczka wody rozanej
- 1 lyzeczka wody z kwiatow pomaranczy - 'orange blossom water'
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 lyzeczka soku z cytryny
- 1 lyzeczka wody rozanej
- 1 lyzeczka wody z kwiatow pomaranczy
Do dekoracji:
- kilka lyzek obranych pistacji - roztartych w mozdziezu z odrobina cukru
Wlac mleko, cukier i serek do garnka. Gotowac na srednim ogniu, mieszajac, az do rozpuszczenia serka i
cukru. Make kukurydziana wymieszac z 1/4 szklanki mleka lub wody. Kiedy tylko mleko zacznie parowac dolac
mieszanke z maki i gotowac, ciagle mieszajac, przez kilka minut, az do zgestnienia. Dodac wode rozana i
pomaranczowa, mieszajac gotowac jeszcze 30sekund.
Wlac mase do foremek - u mnie: niewielkie szklanki. Ostudzic i wstawic do lodowki do schlodzenia - dobrze, jesli przez noc.
Podawac polane syropem i posypane szczypta pistacji.
*Syrop:
Wszystkie skladniki wlac do niewielkiego garnuszka. Zagotowac na srednim ogniu, zmniejszyc ogien do malego i gotowac okolo 10min, lub do uzyskania pozadanej gestosci. Ostudzic, przelac do pojemnika i przechowywac w lodowce.
Wlac mase do foremek - u mnie: niewielkie szklanki. Ostudzic i wstawic do lodowki do schlodzenia - dobrze, jesli przez noc.
Podawac polane syropem i posypane szczypta pistacji.
*Syrop:
Wszystkie skladniki wlac do niewielkiego garnuszka. Zagotowac na srednim ogniu, zmniejszyc ogien do malego i gotowac okolo 10min, lub do uzyskania pozadanej gestosci. Ostudzic, przelac do pojemnika i przechowywac w lodowce.
No comments:
Post a Comment