Saturday, 12 February 2011

Ashtaliyeh...



Przepis ze strony www.tasteofbeirut.com


Skladniki:
(na 2 hojne porcje) 



  • 500ml mleka
  • 1 lyzka cukru
  • 3,5 lyzki maki kukurydzianej
  • 75g serka kremowego - u mnie Philadelphia, w oryginale - arabski Kiri 
  • 1 lyzeczka wody rozanej
  • 1 lyzeczka wody z kwiatow pomaranczy - 'orange blossom water'
Syrop*:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 lyzeczka soku z cytryny
  • 1 lyzeczka wody rozanej
  • 1 lyzeczka wody z kwiatow pomaranczy

Do dekoracji:
  • kilka lyzek obranych pistacji - roztartych w mozdziezu z odrobina cukru



Wlac mleko, cukier i serek do garnka. Gotowac na srednim ogniu, mieszajac, az do rozpuszczenia serka i cukru. Make kukurydziana wymieszac z 1/4 szklanki mleka lub wody. Kiedy tylko mleko zacznie parowac dolac mieszanke z maki i gotowac, ciagle mieszajac, przez kilka minut, az do zgestnienia. Dodac wode rozana i pomaranczowa, mieszajac gotowac jeszcze 30sekund.
Wlac mase do foremek - u mnie: niewielkie szklanki. Ostudzic i wstawic do lodowki do schlodzenia - dobrze, jesli przez noc.
Podawac polane syropem i posypane szczypta pistacji.

*Syrop:
Wszystkie skladniki wlac do niewielkiego garnuszka. Zagotowac na srednim ogniu, zmniejszyc ogien do malego i gotowac okolo 10min, lub do uzyskania pozadanej gestosci. Ostudzic, przelac do pojemnika i przechowywac w lodowce.
Ewentualny pozostaly nadmiar wytrzyma w lodowce nawet do kilku tygodni. 

No comments:

Post a Comment