Skladniki
(na 2 hojne porcje)
- 1kg kotletow z udzca jagniecego (z koscia) - tj. okolo 3-4 sztuki
- 2 lyzki oliwy
- 1 lyzka pasty harissa - im wiecej, tym beda ostrzejsze
- 1/4 lyzeczki kminu
- 1/4 lyzeczki kurkumy
- 1/4 lyzeczki papryki
- 1/4 lyzeczki mielonej kolendry
- 1 lyzka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 malej cytryny - tylko wycisniety sok
dodatkowo do podania:
- pieczone ziemniaki lub ulubiony kuskus
- salatka z burakow
- hommos
- chlebek pitaRozgrzac piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wymieszac oliwe z harissa. dodac kmin, kurkume, papryke i kolendre, pietruszke i sok z cytryny. Dobrze wymieszac. Kotlety rozlozyc na posmarowanej odrobina oleju blaszce do pieczenia. Dobrze natrzec sola i pieprzem, posmarowac mieszanka przypraw. Przykryc kawalkiem folii aluminiowej i piec 30min. Zwiekszyc temperature do 200stC (180stC z termoobiegiem), zdjac folie i ewentualnie odlac nadmiar (nie calosc!) zebranego na dnie blaszki plynu. Piec kolejnych 20min.UWAGA - czas pieczenia jest bardzo orientacyjny i zalezy od grubosci plastrow miesa. Ciensze beda gotowe juz nawet po 25min.
No comments:
Post a Comment