Friday, 11 February 2011

Marokańskie kotlety jagnięce...


Pomysl z www.bbcgoodfood.com 'Roast rack of lamb with Morrocan spices'.

Skladniki
(na 2 hojne porcje)
  • 1kg kotletow z udzca jagniecego (z koscia) - tj. okolo 3-4 sztuki
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 lyzka pasty harissa - im wiecej, tym beda ostrzejsze
  • 1/4 lyzeczki kminu
  • 1/4 lyzeczki kurkumy
  • 1/4 lyzeczki papryki
  • 1/4 lyzeczki mielonej kolendry
  • 1 lyzka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 malej cytryny - tylko wycisniety sok
dodatkowo do podania:
  • pieczone ziemniaki lub ulubiony kuskus
  • salatka z burakow
  • hommos
  • chlebek pita

    Rozgrzac piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wymieszac oliwe z harissa. dodac kmin, kurkume, papryke i kolendre, pietruszke i sok z cytryny. Dobrze wymieszac. Kotlety rozlozyc na posmarowanej odrobina oleju blaszce do pieczenia. Dobrze natrzec sola i pieprzem, posmarowac mieszanka przypraw. Przykryc kawalkiem folii aluminiowej i piec 30min. Zwiekszyc temperature do 200stC (180stC z termoobiegiem), zdjac folie i ewentualnie odlac nadmiar (nie calosc!) zebranego na dnie blaszki plynu. Piec kolejnych 20min.
    UWAGA - czas pieczenia jest bardzo orientacyjny i zalezy od grubosci plastrow miesa. Ciensze beda gotowe juz nawet po 25min.

No comments:

Post a Comment