Thursday, 10 February 2011

Marokanskie krewetki...


(przepis z ksiazki 'The food of the Mediterranean') 
''M'hammar is one of the four basic flavouring combinations of moroccan cuisine, with its main ingredients being garlic, paprika and cumin. With the addition of chopped red chilli, this prawn dish is worthy rival to the popular garlic prawns''
Skladniki
(na 2 hojne porcje, lub 3-4 mniejsze)
  • 400g surowych krewetek, przygotowanych do gotowania
  • 3 lyzki oliwy
  • 1/2 lyzeczki mielonego kminu
  • 1/2 lyzeczki ziarenek kminu
  • 1 lyzeczka mielonego imbiru
  • 2 lyzeczki drobno posiekanego czerwonego chilli
  • 3 zabki czosnku, drobniutko posiekane
  • 1/2 lyzeczki mielonej kurkumy
  • 1 lyzeczka papryki
  • 2 lyzki drobno posiekanych lisci swiezej kolendry
  • kawalki cytryny - do podania

    Krewetki wrzucic na durszlak, oplukac pod biezaca, zimna woda. Potrzasajac durszlakiem usunac jak najwiecej wody, posypac krewetki 1/2 lyzeczki soli, wymieszac i odstawic na bok.
    Wlac oliwe na duza patelnie, postawic na srednim ogniu. Wmieszac kmin (mielony i caly), imbir i chilli. Smazyc, az przeyprawy zacznia intensywnie pachniec, a nasionka kminu - pekac. Dodaj czosnek, kurkume i papryke. Smazyc, mieszajac, przez kilka sekund. Dodac krewetki i smazyc, czesto mieszajac, przez 3-4min, do czasu, az beda rozowe. Wmieszac kolendre i, ewentualnie, 3 lyzki wody - gdy mieszanka wydaje sie za sucha. Zagotowac, zdjac z ognia i podawac z kawalkami cytryny.

No comments:

Post a Comment