Rozgrzac piekarnik do 200stC. Jeden 200-250g serek camembert wyjac z folii i wlozyc z powrotem do drewnianego pudelka. Wieczko wyrzucic, a dno owinac kawalkiem folii aluminiowej. Naciac wierzch sera w kratke, postawic na blaszce i piec okolo 20-25min.
W miedzyczasie rozgrzac na patelni 1,5 lyzeczki miodu (mozna jak najbardziej dac wiecej, ale to juz dla wielbicieli gatunku:)). Dodac 20g orzechow wloskich i 20g rodzynek (po okolo 1.5 lyzki) i, ewentualnie, 1 lyzeczke orzeszkow piniowych. Smazyc okolo 5min.
Wyjac ser z piekarnika, przelozyc na talerz i polac mieszanka miodowa. Podawac z paluszkami chlebowymi, lub kawalkami tostowanej pod grillem ciabatty.
Dla antagonistow gatunku, czyli slodko-serowego polaczenia - tostowac orzechy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.
Proporcje wystarczaja na przystawke dla 2 osob, lub pelne danie dla 1.
No comments:
Post a Comment