Thursday, 17 February 2011

Sambousek (pierogi libańskie) - z jagnięciną...

Wyszly znakomite! 
20 sztuk wycinanych foremka o srednicy 10cm - dosc spore. 
Ciasto - swietne! Miekkie, pulchne i elastyczne. Ladnie sie walkuje do pozadanej grubosci i 'przyjmuje' spore ilosci farszu. 
Balam sie tylko nagrzewac piekarnik az do 250stC(!) i ustawilam na 200stC z termoobiegiem, czyli okolo 220stC.
Mialam nadzieje, ze czesc zamroze - wszystkie libanskie restauracje tak wlasnie sambousek traktuja, i to bez wiekszej szkody i straty na smaku i konsystencji :) Ale restauracyjne ciasto jest raczej kruche, niz drozdzowe, a zamrozone pierozki wrzuca sie od razu do goracego oleju... Moim dewagacjom i rozmyslaniom dal kres bardzo istotny fakt znikniecia sambouskow, zanim mialam szanse otworzyc zamrazarke... :) 4 ostatnie ocalale sztuki dzieci zjadly nastepnego dnia - odgrzane w piekarniku nie stracily nic, a nic na pierwotnej atrakcyjnosci. (Pierozki, nie dzieci...:):):))


Przepis ze strony Arabic food
Składniki na ciasto: 
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody - saszetka 7g
  • 185 ml wody 
Składniki na farsz (kurczak z warzywami):
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 mała cebula drobno posiekana (ok. 100 g) 
  • 250 g mielonego kurczaka 
  • 1 średnia młoda cukinia, pokrojona na niewielkie kawałki (ok. 100 g) 
  • 1 mała zielona papryka drobno pokrojona (ok. 100 g)
  • 1 mały bakłażan drobno pokrojony (ok. 70 g)
  • 1 średni pomidor, wypestkowany i pokrojony (ok. 150 g)
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak) 
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej Siedem przypraw (pieprz, kardamon,cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka) 
Składniki na farsz (z jagnięciną):
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 2 średnie cebule drobno posiekane (ok. 250 g) 
  • 500 g mielonej jagnięciny 
  • 2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak) - u mnie warzywna
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty 
  • 1 łyżeczka przyprawy arabskiej Siedem przypraw (pieprz, kardamon,cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka) 
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie farszu z kurczakiem i warzywami:
Na patelni rozgrzać pozostały olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mielone mięso kurczaka i smażyć, aż się zacznie rumienić. Dodać cukinię, bakłażana, zieloną paprykę i podsmażać 5 minut aż zmiękną. Wtedy dorzucić pomidora, pastę pomidorową oraz wkruszyć kostki bulionowe. Gotować aż warzywa zmiękną, a płyn niemal wyparuje. Dorzucić orzeszki piniowe i przyprawy, zamieszać, zdjąć z ognia.
Przygotowanie farszu z jagnięciną:
Na patelni rozgrzać pozostały olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż się zacznie rumienić. Wkruszyć kostki bulionowe, dorzucić orzeszki piniowe i przyprawy, zamieszać, zdjąć z ognia.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać olej i rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie, a następnie stopniowo dolewać wodę i zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką wycinać kółka, na każdym ułożyć farsz i dokładnie skleić brzegi. Pierożki ułożyć na natłuszczonej blasze w odstępach około 1 cm i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć.
Jeśli zdecydujemy się na pierożki pieczone, piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, włożyć blachę z pierożkami i piec przez 13-15 minut lub do momentu aż się zezłocą. Podawać gorące.
Jeśli zamierzamy usmażyć pierożki w głębokim tłuszczu, rozgrzać olej w głębokim naczyniu do temperatury około 190°C. Wrzucić pierożki i smażyć do momentu aż się zezłocą.

No comments:

Post a Comment