Monday, 14 February 2011

Wiosenny kurczak zima...


Mary Cadogan dla www.bbcgoodfood.com 'Summer-in-winter chicken'
Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 1/2 lyzki oliwy
  • 2 piersi z kurczaka, bez skory i kosci, pokrojone na kawalki
  • 100g pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
  • 2 lyzki pesto*
  • 4 lyzki crème fraîche*
do podania:
  • ziemniaki puree + salatka, lub
  • ryz i brokuly, lub 
  • kawalek ulubionego chleba


    Rozgrzej oliwe na nieprzywierajace patelni. Wrzuc kurczaka i smaz, az bedzie miekki i zloty. Posyp odrobina soli i pieprzu. Dorzuc na patelnie pomidorki i smaz, mieszajac, az zmiekna lekko. Zmniejsz ogien, dodaj pesto i crème fraîche i gotuj przez chwile, az sos lekko zgestnieje. 
    *Sos:
    Podana ilosc pesto i crème fraîche wystarcza na dosc hojna ilosc sosu - pysznego! :) Ale jesli ktos nie przepada i woli 'suchsza' potrawe, wystarczy zmniejszyc ilosc skladnikow o polowe.

No comments:

Post a Comment