Mary Cadogan dla www.bbcgoodfood.com 'Summer-in-winter chicken'
Skladniki:
(na 2 porcje)
- 1/2 lyzki oliwy
- 2 piersi z kurczaka, bez skory i kosci, pokrojone na kawalki
- 100g pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
- 2 lyzki pesto*
- 4 lyzki crème fraîche*
do podania:
- ziemniaki puree + salatka, lub
- ryz i brokuly, lub
- kawalek ulubionego chlebaRozgrzej oliwe na nieprzywierajace patelni. Wrzuc kurczaka i smaz, az bedzie miekki i zloty. Posyp odrobina soli i pieprzu. Dorzuc na patelnie pomidorki i smaz, mieszajac, az zmiekna lekko. Zmniejsz ogien, dodaj pesto i crème fraîche i gotuj przez chwile, az sos lekko zgestnieje.*Sos:Podana ilosc pesto i crème fraîche wystarcza na dosc hojna ilosc sosu - pysznego! :) Ale jesli ktos nie przepada i woli 'suchsza' potrawe, wystarczy zmniejszyc ilosc skladnikow o polowe.
No comments:
Post a Comment