Przepis na super-szybka baze pochodzi z ksiazki Fran Warde '30 minute Italian':
''It is very important to cook the pizza bases in a very hot oven, so do make sure to turn the oven on well in advance when you come to cook the pizzas.''
Podane skladniki wystarczaja na dwie niewielkie i cieniutkie pizze - okolo 20cm srednicy, ale latwo jest je podwoic, czy nawet potroic :) w razie wiekszego glodu. Reszta - moja radosna tworczosc.
Skladniki
na baze:
na sos:
na wierzch:
Rozgrzej piekarnik do 220stC (200stC z termoobiegiem). Wstaw do srodka 2 blaszki (wystarczajaco duze, by pomiescily 20cm pizze) do nagrzania. Przygotuj 2 kawalki pergaminu do pieczenia - pasujace wielkoscia do blaszek.
Wrzuc do miski make i sol i dobrze wymieszaj. Powoli dodawaj wode i mieszaj, az do uzyskania miekkiego ciasta. Kiedy widac, ze ciasto jest zwiazane uformuj rekoma kulke. Wyloz ciasto na lekko posypany maka blat i wyrabiaj, az bedzie gladki i elastyczne.
Rozdziel ciasto na 2 czesci i, uzywajac rak i walka, rozwalkuj tak cienko, jak tylko sie da. Przeloz na pergamin. Wszystkie skladniki sosu wymieszaj dokladnie w miseczce, rozdziel na 2 czesci i posmaruj przygotowane bazy. Na wierzchu uloz ser i salami.
Wyjmij nagrzane blaszki z piekarnika i przeloz na nie gotowe pizze. Piecz okolo 10min.
No comments:
Post a Comment