Tuesday, 15 February 2011

Pavlova z truskawkami...



(Gregg Wallace dla 'Good Food', sierpien 2010)
Skladniki
(okolo 5-6 porcji)
na beze:
  • 4 bialka
  • 250g drobnego cukru
  • 1 lyzeczka octu z bialego wina
  • 1 lyzeczka maki kukurydzianej
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
na wierzch:
  • 300ml smietanki 36%
  • 1 lyzka cukru pudru
  • 2-3 lyzki sosu truskawkowego*
  • 450-500g truskawek, pokrojonych na kawalki


    Rozgrzej piekarnik do 150stC (130stC z termoobiegiem). Olowkiem narysuj kolo o srednicy talerza obiadowego - okolo 20-22cm, na kawalku pergaminu do pieczenia. Mikserem ubij jajka, az piana bedzie sztywna, potem, ciagle ubijajac, dodawaj cukier - po 1 lyzce, az beza bedzie blyszczaca. Ubijajac dodaj ocet, make i wanilie.
     Rozsmaruj mase bezowa wewnatrz narysowanego kola, tworzac w srodku 'krater', z  nieco wyzszymi brzegami. Piecz przez godzine (dobrze jest zaczac sprawdzac juz po 40-45min), a potem wylacz piekarnik i zostaw beze w srodku, az calkiem ostygnie.
    Ubij smietanke z 1 lyzka cukru pudru, tylko do czasu, az trzyma ksztalt. Wyloz na ostudzona beze, na wierzchu uloz truskawki, a calosc polej sosem truskawkowym.

    *Sos truskawkowy:
    Mozna przygotowac samemu: 150-200g posiekanych truskawek wymieszac z 2 lyzkami cukru pudru; zmiksowac blenderem i przetrzec przez sito.

No comments:

Post a Comment