(Gregg Wallace dla 'Good Food', sierpien 2010)
Skladniki
(okolo 5-6 porcji)
na beze:
- 4 bialka
- 250g drobnego cukru
- 1 lyzeczka octu z bialego wina
- 1 lyzeczka maki kukurydzianej
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
na wierzch:
- 300ml smietanki 36%
- 1 lyzka cukru pudru
- 2-3 lyzki sosu truskawkowego*
- 450-500g truskawek, pokrojonych na kawalkiRozgrzej piekarnik do 150stC (130stC z termoobiegiem). Olowkiem narysuj kolo o srednicy talerza obiadowego - okolo 20-22cm, na kawalku pergaminu do pieczenia. Mikserem ubij jajka, az piana bedzie sztywna, potem, ciagle ubijajac, dodawaj cukier - po 1 lyzce, az beza bedzie blyszczaca. Ubijajac dodaj ocet, make i wanilie.Rozsmaruj mase bezowa wewnatrz narysowanego kola, tworzac w srodku 'krater', z nieco wyzszymi brzegami. Piecz przez godzine (dobrze jest zaczac sprawdzac juz po 40-45min), a potem wylacz piekarnik i zostaw beze w srodku, az calkiem ostygnie.Ubij smietanke z 1 lyzka cukru pudru, tylko do czasu, az trzyma ksztalt. Wyloz na ostudzona beze, na wierzchu uloz truskawki, a calosc polej sosem truskawkowym.*Sos truskawkowy:Mozna przygotowac samemu: 150-200g posiekanych truskawek wymieszac z 2 lyzkami cukru pudru; zmiksowac blenderem i przetrzec przez sito.
No comments:
Post a Comment