Sunday, 10 April 2011

Wielkanocne waniliowe muffiny...

Nie mam pojecia, dlaczego nazywaja sie 'wielkanocne' ('easter') i strona, z ktorej przepis pochodzi, tez kwestii nie rozstrzyga. Zgaduje, ze zabawa polega pewnie na zajeciu czyms dzieci w czasie goraczkowych przygotowan - najpierw robieniem, a potem jedzeniem :)


Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Easter muffins'
Skladniki:
(na 9 sztuk)
  • 100g miekkiego masla
  • 100g drobnego cukru do wypiekow, zlotego
  • 2 duze jajka
  • 175g maki z proszkiem do pieczenia ('self raising')
  • 5 lyzek mleka
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 lyzki kokosu
  • 100g kandyzowanych wisni ('glacé cherries') pokrojonych na cwiartki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC i wyloz blaszke do muffinkow 9 papilotkami.
  2. Wloz maslo i cukier do duzej miski i ubijaj mikserem, az masa bedzie puszysta i jasna. Dodaj jajka i znowu ubijaj - masa powinna byc lekka i kremowa. Drewniana lyzka wmieszaj delikatnie make, mleko, wanilie i kokos - do uzyskania gladkiej konsystencji. Wmieszaj wisienki.
  3. Rozloz ciasto do papierkow. Piecz 20min - az beda wyrosniete i zlotawe. Wyjmij z foremki i zostaw na kratce do ostudzenia. 

No comments:

Post a Comment