Wednesday, 13 April 2011

Sernik z mango i biala czekolada...



Przepis zaadaptowany z przepisu Saadii Usmani dla kampanii reklamowej serka Philadelphia (www.philadelpia.com.uk)
Skladniki:
  • 180g herbatnikow digestive, pokruszonych do konsystencji bulki tartej
  • 60g masla, rozpuszczonego
  • 425g puszka mango w lekkim syropie
  • 1 lyzka soku z limetki
  • 200g bialej czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej i przestudzonej
  • 400g serka Philadelphia Original
  • 200ml smietanki 36%
ponadto:
  • tortownica o srednicy 23cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
  1. Wymieszaj dokladnie pokruszone herbatniki z maslem, wyloz na dno tortownicy i lekko docisnij reka. Wstaw do lodowki do czasu, az bedzie potrzebne.
  2. Odcedz mango z syropu i zmiksuj blenderem na gladkie puree, dodajac sok z limetki.
  3. Wyloz serek do miski i zmiksuj, az bedzie miekki. Dodaj smietanke i czekolade i miksuj, az masa zgestnieje. Wmieszaj 2/3 mango i wylej mase na przygotowana baze. 
  4. Pozostale mango wyloz na wierzch sernika i delikatnie wymieszaj, tworzac zawijaski lyzka.
  5. Wstaw do lodowki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.


No comments:

Post a Comment