Tuesday, 12 April 2011

Tarta z gruszką i serem pleśniowym...


Kolejny przepis z bloga www.whiteplate.blogspot.com, ktory zapisalam cale wieki temu i jakos nie moglam sie zabrac za jego przygotowanie. A szkoda, bo danie pyszne! 
Zwiekszylam nieco oryginalna ilosc skladnikow. Autorka nie podala wielkosci uzytej blaszki i kiedy przygotowalam swoja, a obok wylozylam skladniki na nadzienie, wydawalo mi sie, ze jest ich smutno malo! 
No i przy okazji nauczylam sie bardzo przydatnej sztuczki - wykladanie foremki do tarty kawalkiem pergaminu do pieczenia! Takie proste, a takie pomocne - mozna spokojnie wyjac calosc i nie martwic sie, ze spod zostanie polamany!
I jeszcze jedno. W oryginalnym szkicu do wpisu napisalam ''dzieci i dojrzaly ser raczej nie kooperuja:)'', ale zycie dopisalo inna historie :) Otoz, nastepnego dnia odgrzalam w piekarniku pozostaly kawalek tarty. Dla siebie na obiad. Przynioslam talerz w okolice dzieci, zaczelam jesc i... pojawila sie Samira. Popatrujac i domagajac sie kawalka. Co sie moze stac najgorszego? Nie polubi, to wypluje! A dziecko zjadlo pierwszy kes i, patrzac na mnie z wyrzutem i potepieniem, ze ja takie pysznosci chowam, domagalo sie wiecej!
Skladniki:
(na foremke do tarty o srednicy 24cm, czyli hojny lunch dla 2 doroslych osob i ewentualnie pojadajacych dzieci)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250-300g - u mnie: gotowy, rozwalkowany kawalek 375g (to bylo odrobine za duzo i z pozostalych resztek zrobilam male 'krakersiki' dla dzieci)
  • 1.5 duzej gruszki
  • 140g opakowanie niebieskiego sera - u mnie: Jervaulx Blue ('A delicately flavoured, creamy blue cheese, handcrafted in Yorkshire since 1150')
  • 150ml smietanki 36% + 3 lyzki crème fraîche
  • 2 jajka
  • 2 lyzki nasion slonecznika
  • odrobina kminku  (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. 
Ciasto rozwijamy i wkładamy do okrągłej formy. Wylepiamy nim blaszkę, nadmiar obcinamy ostrym nożem i odkładamy na bok.
Śmietanę ubijamy z jajkiem w miseczce.
Gruszkę obieramy, delikatnie wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki gruszki układamy na cieście dookoła brzegu. Następnie wsypujemy pokruszony ser i nasiona słonecznika, na wierzch wlewamy śmietanę z jajkiem. Ze ścinków ciasta wykrawamy foremką dowolne kształty i układamy na tarcie. Smarujemy je odrobiną śmietany z jajkiem i posypujemy kminkiem.
Wstawiamy tartę i pieczemy ok. 35-40 minut.



No comments:

Post a Comment