Naprawde znakomite placuszki! Oraz swietny, szybki i pyszny sposob na wykorzystanie obiadowych resztek ziemniakow purée. Przepis znaleziony na mojej ukochanej stronie www.bbcgoodfood.com 'Potato pancakes' w sekcji sniadaniowej: propozycja podania zawiera smazony bekon i jajecznice. Ja mialam resztke ugotowanych ziemniakow w lodowce i parke glodnych dzieci czekajacych na obiad :), wiec zjedlismy, jak lecialo! :):):) Ale zgadzam sie z jednym z komentarzy pod oryginalnym wpisem - bylyby swietne z kleksem dobrej, kwasnej smietany.
Skladniki:
(na okolo 12-16 sztuk)
250g zimnych ziemniakow purée
75g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
125ml mleka - dalam pol na pol ze smietanka 30% (mialam i chcialam zuzyc)
czubata lyzka drobniutko posiekanego szczypiorku - dalam hojna szczypte suszonego koperku
olej do smazenia
do podania - opcjonalnie:
Przesiej make i proszek do pieczenia do ziemniakow. Roztrzep jajka z mlekiem w miseczce i dodaj do mieszanki ziemniaczanej razem ze szczypiorkiem. Trzepaczka ubij mase, az bedzie gladka.
Rozgrzej lyzke oleju na duzej, nieprzywierajacej patelni. Nabieraj czubata lyzke ciasta na kazdy placuszek i smaz 4 na raz, przez okolo 1min, az spod bedzie zlotawy, a na wierzchu zaczna pojawiac sie male pecherzyki.
Przewroc placuszki i smaz, az beda zlote. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple, do czasu, az wszystkie beda gotowe. Nie zapomnij dodawac na patelnie odrobiny oleju w miare potrzeby. Podawaj pancakes ulozone w piramidki, ze smazonym bekonem i/lub kremowa jajecznica.
No comments:
Post a Comment