Saturday, 9 April 2011

Tarta jablkowa z kremowym waniliowym nadzieniem...


Przepis ze strony www.joyofbaking.com 'Apple Tart Tested Recipe'
Skladniki:
ciasto
  • 130g maki
  • 35g cukru pudru
  • 113g niesolonego masla
nadzienie
  • 227g serka kremowego (u mnie - Philadelphia), w temperaturze pokojowej
  • 50g cukru
  • 1 duze jajko
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
wierzch
  • 50g cukru
  • 1/2 lyzeczki cynamonu
  • 4 duze jablka, obrane i pokrojone na polplasterki o grubosci okolo 0.6cm
  • 35g platkow migdalowych
ponadto
  • tortownica o srednicy 22cm - u mnie: 23cm

Rozgrzej piekarnik do 230stC i ustaw polke w jego srodkowej czesci. Posmaruj blaszke odrobina oleju. (Ja dodatkowo wylozylam spod kawalkiem pergaminu do pieczenia).
Ciasto:
Wloz make i cukier do miski malaksera ('food processor'), lub do zwyklej miski i dobrze wymieszaj. Dodaj maslo i uzywajac funkcji 'pulse', lub palcami, rozetrzyj razem do czasu, az ciasto sie polaczy. Wyklej ciastem dno i boki blaszki - do wysokosci okolo 2.5cm. Przykryj kawalkiem folii kuchennej i wstaw do lodowki na czas, kiedy bedziesz przygotowywac nadzienie.
Nadzienie:
 W misce ubij mikserem serek do gladkosci. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Wmieszaj jajko i wanilie i ubij na gladka mase. Wyjmij blaszke z lodowki i wylej nadzienie na ciasto. Wstaw z powrotem do lodowki na czas przygotowania wierzchu.
Wierzch:
Wymieszaj w misce cukier i cynamon. Wrzuc jablka i dokladnie pokryj mieszanka. Rozloz rownomiernie na warstwie serka kremowego i posyp migdalami. Ustaw na duzej, plaskiej blaszce, ktora zlapie ewentualne 'wycieki'.
Piecz w 230stC przez 10min. Zmniejsz temperature do 200stC i piecz kolejnych 25-30min, lub az do czasu, kiedy ciasto bedzie zloto-brazowe (jablka maja byc miekkie przy nakluwaniu widelcem), a nadzienie niemal twarde. Wyjmij z piekarnika i zostaw na kratce do ostudzenia. Posyp cukrem pudrem i podawaj w temperaturze pokojowej. Ewentualne resztki mozna przechowywac w lodowce, zapakowane w folie kuchenna.

PS. Tylko moja uwaga: mialam resztke drobnego cukru do wypiekow, zebralo sie tego 75g, wiec niewiele myslac chlupnelam calosc do nadzienia. Blad! Cisto bylo pyszne, ale stanowczo za slodkie - radze uczyc sie na moim bledzie :) Generalnie mozna by bylo zredukowac takze i ilosc cukru w warstwie wierzchniej, zwlaszcza, jesli jablka sa bardzo slodkie.

No comments:

Post a Comment