Friday, 29 April 2011

Royal Wedding 29.04.2011


Dzisiaj dowiemy sie jaka sukienka! Dzisiaj wszystko zobaczymy! Dzisiaj bedziemy kwitli od 8.30 rano (czasu angielskiego) przed telewizorem! Ja bede. De gustibus! Na poprzedni slub dekady: Lady Di i ksiecia Karola bylam za mala. Przegapilam. Tego nie przegapie! :):):)))))))) Tylko przgotuje zapsy jedzenia i picia dla siebie i dzieci, zebym nie musiala nigdzie biegac, a lazienka - w przerwach na reklame! :)
Ale, ale...
Okazja niecodzienna, szary czlowiek ciekawy - poszukiwalam w Internecie wzmianek na temat krolewskiego menu. Jeden z amerykanskich magazynow, z przekasem i cynizmem, wypominal, ze bedzie sie ono skladalo z... kanapek, poniekad! O zgrozo! W koncu zajrzalam na oficjalna strone uroczystosci: www.officialroyalwedding2011.org A tam, krolewski kucharz opowiada, ze w palacu Buckingham podany zostanie bufet dla 660 gosci. (Super!) Ale zaraz zaraz: ktory bedzie sie skladal ze 150 rodzajow... miniaturowych canapés! Na cieplo, na zimno, na slodko, na slono... Nie wierzycie? Popatrzcie: KLIK
Poki co mam wielka nadzieje, ze to tylko zart! :):):) Bo recesja recesja, a krolewski slub czesto sie nie zdarza!

Coz, czesto nie, ale jednak sie zdarza! :)
 I poprzednicy lubili obiadowac jak przystalo: z odrobina krolewskiej fantazji (po oryginal odsylam tutaj: KLIK i tutaj: KLIK)

''At the marriage in 1923 of the future King George VI and Queen Elizabeth (The Queen Mother), the wedding breakfast comprised “Consommé à la Windsor, Suprèmes de Saumon Reine Mary, Côtelettes d’Agneau Prince Albert, Chapons à la Strathmore, and Fraises Duchesse Elizabeth”. (The term “breakfast” when related to a wedding is the standard name for a meal after the ceremony, whatever time of day it is served).
When the Queen, then the Princess Elizabeth, married Prince Philip, on 10 July 1947, the menu was again in French and comprised Filet de Sole Mountbatten; Perdreau en Casserole, Haricots Verts, Pommes Noisette and Salade Royale; Bombe Glacee Princesse Elizabeth; Friandises; Dessert. (translation below).''

(Consommé à la Windsor – Windsor Consommé (a consommé is a type of soup)
Suprèmes de Saumon Reine Mary – Queen Mary salmon filets
Côtelettes d’Agneau Prince Albert – Prince Albert Lamb cutlets
Chapons à la Strathmore – Strathmore style capons (a type of chicken)
Fraises Duchesse Elizabeth – Duchess Elizabeth Strawberries
Filet de Sole Mountbatten – Mountbatten Sole filet
Perdreau en Casserole – Partridge in a casserole.
Haricots Verts – Green beans
Pommes Noisette – a type of mashed potatoes
Salade Royale – Royal Salad
Bombe Glacee Princesse Elizabeth – Princess Elizabeth ice cream.
Friandises – Delicacies) 
i
''We can pretty much expect the same high levels of hype and hysteria to surround William and Kate’s big day as did his ma and pa’s back in 1981. Almost every aspect of the Prince of Wales’ marriage to Lady Diana Spencer was up for public consumption and greedily devoured, from her crinkle-crunch designer dress to her 23-inch waist measurement.

After the ceremony in St. Paul's Cathedral came the famous balcony kiss at Buckingham Palace and a traditional royal wedding breakfast for just 120 family members and friends. Dishes included brill in lobster sauce, chicken breasts garnished with lamb mousse and strawberries with Cornish cream all served on golden plates and washed down with finest claret and port.
The groom’s ceremonial sword was then used to cut the first slice of a five-tiered wedding cake adorned with emblems from his Naval days, sugar doves, and a confection of roses, lilies of the valley, fuchsias and orchids accenting an ornamental ‘C’ and ‘D’.''

No comments:

Post a Comment