Saturday 23 April 2011

Uniwersalna zupa warzywna...

Przepis, jak to u mnie, bez niespodzianek, bo ze strony www.bbcgoodfood.com  'Versatile veg soup' :)
Nawiasem mowiac warto poczytac komentarze pod oryginalnym wpisem, ktore sa kopalnia sprawdzonych pomyslow, jak zupe urozmaicic: jakich uzyc warzyw (pietruszka, marchewka, cebula, groszek, fasolka, brokul, a nawet - kapusta!), jakich dodatkow (soczewica, 'skwarki' z bekonu) i jakich przypraw (kmin, papryka, kolendra, chilli, czosnek). 
Generalnie - swietny pomysl na zutylizowanie zalegajacych w lodowce warzyw i zdobiacych szafki sloiczkow przypraw.

Skladniki:
(na 2 hojne porcje)
  • 200g posiekanych, surowych warzyw, np. selera naciowego, marchewki i cebuli (u mnie - dokladnie ten zestaw)
  • 300g ziemniakow (lub slodkich ziemniakow), waga po oczyszczeniu i obraniu, pokrojonych w kostke
  • lyzka oliwy
  • 600ml wywaru warzywnego, domowego lub z kostki
dodatkowo - opcjonalnie, do podania:
  • crème fraîche i/lub posiekane swieze ziola, jak koperek, czy natka pietruszki

  1. Usmaz warzywa i ziemniaki na oliwie przez kilka minut, az zaczna mieknac.
  2. Zalej wywarem i gotuj na malenkim ogniu 10-15min, do miekkosci. Zmiksuj blenderem na gladko, dopraw do smaku.
  3. Podawaj z hojnym kleksem crème fraîche i szczypta wybranych swiezych ziol.
Mozna mrozic - do 1 miesiaca.


No comments:

Post a Comment