Oczywiscie ze strony www.2smaki.pl :) Oryginalnie malinowo - limonkowy, wiec naprawde 2 smaki :) Ale u mnie raczej jagodowo limonkowy, bo robilam 'cos slodkiego' w drugi dzien Wielkanocy i zadna sila na ziemi i niebie nie byla w stanie wygonic mnie do sklepu, w tlum spragnionych zakupowiczow: przeciez w Wielkanoc wszystko bylo zamkniete! :):):))) Pozostalo improwizowanie z tego, co bylo pod reka. Podaje juz z moimi bardzo niewielkimi zmianami i uwagami. A po oryginal zapraszam do Oli.
Skladniki:
ciasto
nadzienie
lukier
dodatkowo
Rozgrzac piekarnik do 190stC.
Ciasto:
Do miski wrzucic migdaly, zurawine, jajko, margaryne i cukier. Zmiksowac do uzyskania gladkiej masy. Dorzucic sól i make i jeszcze raz zmiksowac. Moje ciasto wyszlo bardzo, bardzo miekkie i o walkowaniu nie bylo nawet mowy. Dlatego okolo 3/4 rozsmarowalam rowna warstwa w przygotowanej blaszce, a do pozostalej 1/4 wrzucilam czubata lyzke maki - ciasto zrobilo sie odrobine twardsze i mozna bylo je rozwalkowac palcami na waleczki i wykleic na pozostalym ksztalt kratki.
Piec okolo 10-20min (u mnie - 15min) - ciasto ma byc upieczone, ale jasne.
Nadzienie:
W malej miseczce wymieszaj dzem ze skorka pomaranczowa. Nakladaj po odrobinie masy do otworow kratki.
Piecz kolejnych 10-15min (u mnie - 10min). Ostudz.
Lukier:
W miseczce wymieszaj dokladnie cukier puder z sokiem - lepiej jest wlewac plyn po odrobinie, az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dekoruj ostudzone ciasto nakladajac lukier na brzegi kratki i, ewentualnie, po kropelce na srodek nadzienia.
No comments:
Post a Comment