Wednesday 27 April 2011

Mazurek 2 smaki...

Oczywiscie ze strony www.2smaki.pl :) Oryginalnie malinowo - limonkowy, wiec naprawde 2 smaki :) Ale u mnie raczej jagodowo limonkowy, bo robilam 'cos slodkiego' w drugi dzien Wielkanocy i zadna sila na ziemi i niebie nie byla w stanie wygonic mnie do sklepu, w tlum spragnionych zakupowiczow: przeciez w Wielkanoc wszystko bylo zamkniete! :):):))) Pozostalo improwizowanie z tego, co bylo pod reka. Podaje juz z moimi bardzo niewielkimi zmianami i uwagami. A po oryginal zapraszam do Oli.


Skladniki:
ciasto
  • 20g mielonych migdalow
  • 20g suszonej zurawiny, drobniutko posiekanej
  • 1 jajko
  • 170g margaryny (Kasia)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 200g maki
  • szczypta soli
nadzienie
  • 125g dzemu jagodowego - wiem przypadkiem, bo uzywalam malutkich, 25g pojemniczkow (dokladnie 5)
  • 2 plaskie lyzeczki kandyzowanej skorki pomaranczowej, drobniutko posiekanej
lukier
  • 80g cukru pudru
  • 2 lyzki soku limonkowego
dodatkowo
  • 1 x kwadratowa blaszka 23cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
Rozgrzac piekarnik do 190stC.

Ciasto:
Do miski wrzucic migdaly, zurawine, jajko, margaryne i cukier. Zmiksowac do uzyskania gladkiej masy. Dorzucic sól i make i jeszcze raz zmiksowac. Moje ciasto wyszlo bardzo, bardzo miekkie i o walkowaniu nie bylo nawet mowy. Dlatego okolo 3/4 rozsmarowalam rowna warstwa w przygotowanej blaszce, a do pozostalej 1/4 wrzucilam czubata lyzke maki - ciasto zrobilo sie odrobine twardsze i mozna bylo je rozwalkowac palcami na waleczki i wykleic na pozostalym ksztalt kratki. 
Piec okolo 10-20min (u mnie - 15min) - ciasto ma byc upieczone, ale jasne.
Nadzienie:
W malej miseczce wymieszaj dzem ze skorka pomaranczowa. Nakladaj po odrobinie masy do otworow kratki. 
Piecz kolejnych 10-15min (u mnie - 10min). Ostudz.
Lukier:
W miseczce wymieszaj dokladnie cukier puder z sokiem - lepiej jest wlewac plyn po odrobinie, az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dekoruj ostudzone ciasto nakladajac lukier na brzegi kratki i, ewentualnie, po kropelce na srodek nadzienia.


No comments:

Post a Comment