Friday, 8 April 2011

Waniliowy mazurek chałwowy...


Przepis z bloga www.mojewypieki.blox.pl - podaje z moimi bardzo, bardzo, baaaaardzo minimalnymi zmianami i uwagami.
Skladniki:
na spód
  • 120 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 
na masę chałwową
  • 200 g chałwy waniliowej - u mnie: Wedla
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 
na wierzch:
  • 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej - u mnie: Wedla
  • 50g platków migdalowych, do dekoracji

Spód:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować na jednolitą masę (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie). Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto (można wcześniej je rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. (U mnie - reczna robota, bo malaksera nie posiadam :))
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Masa:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować na jednolitą, gladką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. (Ja rozgniotlam skladniki lyzka, na jak najbardziej jednolita mase, a dokonczylam mikserem recznym).
Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.

Wierzch:
Migdaly wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.

No comments:

Post a Comment