Tuesday, 19 April 2011

Provençal Tart...


Przepis z ksiazki 'The food of the Mediterranean'
Skladniki:
(wg przepisu na 6 porcji, wg mnie - raczej dla 2-3 glodnych osob)
ciasto:
  • 250g maki
  • 150g masla, pokrojonego w kostke
  • 1 zoltko
nadzienie:
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 duza cebula, drobno posiekana
  • 2 x 400g puszka siekanych pomidorow
  • 1 lyzeczka purée pomidorowego
  • 2 zabki czosnku, drobniutko posiekane
  • 1 lyzeczka suszonego oregano
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 zolta papryka
  • 6 filecikow anchovies, przepolowionych
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • odrobina oliwy, do polania przed pieczeniem


    Ciasto:
    1. Przesiej make do miski, dodaj maslo i rozetrzyj palcami, az mieszanka zacznie przypominac bulke tarta. Dodaj zoltko i odrobine zimnej wody (okolo 2-3 lyzeczki) i wymieszaj zaokraglonym nozem, do otrzymania w miare gladkiego ciasta. Dlonmi zbierz ciasto razem, uformuj kule, zawin w plastikowa folie i wloz do lodowki na co najmniej 30min.
    2. Rozwalkuj ciasto do wielkosci plaskiej blaszki - okolo 34/26cm (u mnie - okolo 30/24cm). Delikatnie ponakluwaj widelcem, uwazajac by nie przebic ciasta na wylot, potem przykryj folia i wstaw do lodowki na 30min. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
    3. Na wierzchu ciasta poloz papier do pieczenia i napelnij ryzem, fasola, lub specjalnymi, ceramicznymi 'fasolkami' do pieczenia (u mnie - garsc lub dwie miedzianych monet). Piecz ciasto przez 10min, usun papier i obciazenie i piecz kolejnych 3-5min, lub do czasu, az ciasto jest tylko upieczone, ale wciaz bardzo blade. Zredukuj temperature piekarnika do 180stC. 
    Nadzienie:
    1. Rozgrzej oliwe na patelni, dodaj cebule, przykryj i smaz na malenkim ogniu przez 20min, mieszajac od czasu do czasu, az bedzie miekka, ale nie brazowa.
    2. Do cebuli dodaj siekane pomidory, purée pomidorowe, czosnek i oregano. Gotuj na malym ogniu, bez przykrycia, przez 20min, mieszajac od czasu do czasu. Kiedy pomidory beda miekkie, a calosc zacznie przypominac paste, zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia. (Ja zostawilam na calkiem malenkim ogniu na duzo dluzej i zajelam sie innymi rzeczami:))
    3. Rozgrzej grill do goracego. Przetnij papryki na pol, oczysc i uloz na blaszce, skorka do gory. Wstaw pod goracy grill i zoasta, az skorka zacznie czerniec i odstawac od miazszu. Ostudz. Obierz i pokroj na cienkie paski.
    Rozsmaruj paste pomidorowa na ciescie, rozloz papryke, fileciki i oliwki. Posmaruj odrobina oliwy i piecz 25min w 180stC.
    PS. Ciasto z tarty jest pyszne i latwe do zrobienia, ale moim zdaniem pomidorowemu nadzieniu brakowalo odrobiny chili. No i okazalo sie, ze jednak nie jestem zwolenniczka i wielbicielka anchivis :) Przepis do powtorzenia, ale na wierzchu wolalabym zobaczyc plastry koziego sera i zdecydowanie tylko polowe pasty pomidorowej.

No comments:

Post a Comment