Sunday, 17 April 2011

Ostra zupa pomidorowa z pasta harissa i kuskus...


Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Spiced tomato & couscous soup'
Skladniki:
  • oliwa
  • 1 duza cebula, posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w kostke
  • 3 galazki selera, pokrojone na kawalki
  • 2-3 lyzki pasty harissa - tu ostroznie, ja dalam tylko 1 lyzke i bylo az za duzo!
  • 1 lyzeczka mielonego kminu ('cumin')
  • 1 x 400g puszka siekanych pomidorow
  • 2 lyzki purée pomidorowego
  • 500ml wywaru warzywnego
  • 1 x 400g puszka ciecierzycy
  • 2 lyzki kuskus
  • posiekana natka pietruszki, do podania, opcjonalnie
W duzym garnku rozgrzej lyzke oliwy. Wrzuc cebule, marchewke i selera i smaz kilka minut, az beda miekkie. Dodaj paste harissa i kmin i dobrze wymieszaj. Wrzuc reszte skladnikow, oprocz kuskus, dobrze wymieszaj, przykryj garnek i gotuj calosc na malym ogniu przez 30min. Dodaj kuskus i gotuj kolejnych 5min. Przed podaniem posyp pietruszka.
PS. Ja lubie bardzo, bardzo geste zupy, wiec gotowalam bez przykrycia. A poniewaz kuskus lubi sie niestety rozgotowywac, wrzucilam kaszke do juz ugotowanej, wrzacej zupy, a calosc zdjelam z ognia i przykrylam pokrywka.

No comments:

Post a Comment