Przepis czytelniczki ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na mniej wiecej 25-30 sztuk)
- 100g masla lub margaryny
- 100g drobnego cukru do wypiekow
- 2 lyzki miodu
- 2 jajka
- 2 lyzeczki cynamonu
- 100g maki razowej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 160g platkow owsianych
- 100g rodzynek
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem) i przygotuj 2 duze blaszki do pieczenia - posmaruj odrobina masla, albo najlepiej wyloz silikonowa mata, albo pergaminem do pieczenia.
- W sporej misce zmiksuj razem margaryne/maslo i cukier, a nastepnie wmiksuj miód. Dodaj jajka i cynamon i dobrze wymieszaj (jesli ciasto zaczyna sie brzydko zserzac, wystarczy dorzucic do miksowanej masy lyzke lub dwie maki).
- W osobnej misce wymieszaj make, platki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki. Wymieszaj z masa maslana.
- Nakladaj na przygotowane blaszki porcje wielkosci 1/2-1 lyzki (ja wole mniejsze ciastka), zachowujac pomiedzy niewielkie odstepy. Piecz przez okolo 10min, do lekko zlotego koloru. Po wyjeciu z piekarnika zostaw na kilka minut na blaszkach, zeby lekko stwardnialy, a potem przekladaj na kratki do calkowitego ostudzenia.
No comments:
Post a Comment