Wednesday, 2 May 2012

Owsiane ciasteczka z rodzynkami...


Przepis czytelniczki ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na mniej wiecej 25-30 sztuk)
  • 100g masla lub margaryny
  • 100g drobnego cukru do wypiekow
  • 2 lyzki miodu
  • 2 jajka
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 100g maki razowej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 160g platkow owsianych
  • 100g rodzynek
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem) i przygotuj 2 duze blaszki do pieczenia - posmaruj odrobina masla, albo najlepiej wyloz silikonowa mata, albo pergaminem do pieczenia.
  2. W sporej misce zmiksuj razem margaryne/maslo i cukier, a nastepnie wmiksuj miód. Dodaj jajka i cynamon i dobrze wymieszaj (jesli ciasto zaczyna sie brzydko zserzac, wystarczy dorzucic do miksowanej masy lyzke lub dwie maki).
  3. W osobnej misce wymieszaj make, platki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki. Wymieszaj z masa maslana. 
  4. Nakladaj na przygotowane blaszki porcje wielkosci 1/2-1 lyzki (ja wole mniejsze ciastka), zachowujac pomiedzy niewielkie odstepy. Piecz przez okolo 10min, do lekko zlotego koloru. Po wyjeciu z piekarnika zostaw na kilka minut na blaszkach, zeby lekko stwardnialy, a potem przekladaj na kratki do calkowitego ostudzenia.

No comments:

Post a Comment