Przepis, bardzo minimalnie zmieniony, ze strony Kwestia Smaku.
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula, drobniutko posiekana
- 1 por, oczyszczony i pokrojony wzdłuż na 4 części i w poprzek na kawałki
- 1 łyżka oliwy extra virgine
- 2 nieduże ziemniaki, oczyszczone i pokrojone w malutka kosteczke (nie wiecej, niz 1/2cm)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 150 g ryżu na risotto
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- około 3 szklanek bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub pecorino)
- Roztopić połowę ilości masła w garnku (najlepiej w miarę wysokim), dodać cebulę i zeszklić ją mieszają od czasu do czasu przez około 5 - 7 minut.
- Dodać pora do cebuli w garnku, wraz z 1 łyżką oliwy extra virgine i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 - 3 minuty.
- Dorzucić do garnka ziemniaki i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać tymianek i smażyć przez około 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Wsypać ryż i podsmażyć go przez 1 - 2 minuty, wlać wino i gotować przez około 1 - 2 minuty aż całe wino wyparuje.
- Zagotować bulion i trzymać go na malutkim ogniu. Wlać pół szklanki bulionu do garnka z risotto i gotować na średnim ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż i warzywa. Dodać kolejną porcję bulionu (1/2 szklanki) i gotować jak poprzednio. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodać następną porcję bulionu i tak gotować risotto do czasu aż ryż i ziemniaki będą miękkie (ryż powinien pozostać lekko twardy w środku). Warzywa i ryż powinny być otoczone gęstym sosem.
- Dodać resztę masła i tarty parmezan, wymieszać i odstawić z ognia. Zostawić pod przykryciem na 2 - 3 minuty. Od razu podawać.
No comments:
Post a Comment