Kolejny przepis znakomitego kucharza, opublikowany w The Guardian.
Nie mialam polecanych domowych bez, ale kupne sprawdzily sie wspaniale.
Fantastyczny deser na zapas. Mieszka sobie w zamrazarce i mozna przypomniec sobie o nim od czasu do czasu. Przy okazji 'goscie jada, a ja nic do kawy nie mam'. Albo zwyczajnie, na szara codziennosc, do pojadania przed telewizorem. :)
"The ideal here is homemade meringues with a crisp outside and a chewy centre. Failing that, store-bought meringues will do, but the texture of the finished ice will be slightly less interesting."
Skladniki:
(idealne na 1 litrowy pojemnik po lodach; jest to polowa proporcji podanych oryginalnie)
dodatkowo:
- pojemnik nadajacy sie do zamrazania, np. po lodach; o pojemnosci 1 litra; wylozony 1-2 warstwami folii kuchennej
- Wlej smietanke do zimnej miski i ubijaj, az do czasu, kiedy bedzie trzymala ksztalt, ale nie bedzie bardzo sztywna.
- Wkrusz bezy do smietanki. Struktura gotowego parfait bedzie ciekawsza, jesli kawalki bezy beda sie roznily ksztaltem i wielkoscia. Dodaj lemon curd i starta skorke pomaranczowa. Bardzo delikatnie wymieszaj, tak, by skladniki rozlozyly sie w masie rownomiernie. Staraj sie nie mieszac za dlugo.
- Wyloz mase do przygotowanego pojemnika, przykryj kawalkiem folii kuchennej i wstaw do zamrazarki - deser powinien byc gotowy po okolo 4 godzinach. Mozna przechowywac zamrozony deser przez wiele dni, ale trzeba wyjac go na co najmniej 30min przed podaniem. (Ja sie akurat ta wskazowka nie przejmuje za bardzo...)
- Podawaj deser pokrojony na grube, efektowne plastry.
No comments:
Post a Comment