Tuesday 29 May 2012

Parfait cytrynowo - pomarańczowe, czyli Nigel Slater poleca, a mama na pewno sie ucieszy :)

Kolejny przepis znakomitego kucharza, opublikowany w The Guardian.
Nie mialam polecanych domowych bez, ale kupne sprawdzily sie wspaniale. 
Fantastyczny deser na zapas. Mieszka sobie w zamrazarce i mozna przypomniec sobie o nim od czasu do czasu. Przy okazji 'goscie jada, a ja nic do kawy nie mam'. Albo zwyczajnie, na szara codziennosc, do pojadania przed telewizorem. :)
"The ideal here is homemade meringues with a crisp outside and a chewy centre. Failing that, store-bought meringues will do, but the texture of the finished ice will be slightly less interesting."

Skladniki:
(idealne na 1 litrowy pojemnik po lodach; jest to polowa proporcji podanych oryginalnie)
dodatkowo: 
  • pojemnik nadajacy sie do zamrazania, np. po lodach; o pojemnosci 1 litra; wylozony 1-2 warstwami folii kuchennej

  1. Wlej smietanke do zimnej miski i ubijaj, az do czasu, kiedy bedzie trzymala ksztalt, ale nie bedzie bardzo sztywna.
  2. Wkrusz bezy do smietanki. Struktura gotowego parfait bedzie ciekawsza, jesli kawalki bezy beda sie roznily ksztaltem i wielkoscia. Dodaj lemon curd i starta skorke pomaranczowa. Bardzo delikatnie wymieszaj, tak, by skladniki rozlozyly sie w masie rownomiernie. Staraj sie nie mieszac za dlugo.
  3. Wyloz mase do przygotowanego pojemnika, przykryj kawalkiem folii kuchennej i wstaw do zamrazarki - deser powinien byc gotowy po okolo 4 godzinach. Mozna przechowywac zamrozony deser przez wiele dni, ale trzeba wyjac go na co najmniej 30min przed podaniem. (Ja sie akurat ta wskazowka nie przejmuje za bardzo...)
  4. Podawaj deser pokrojony na grube, efektowne plastry.

No comments:

Post a Comment