Skladniki:
(na 1 porcje, jako lekki posilek, w polaczoniu z dobrym chlebem; na 2 porcje, jako dodatek do obiadu)
- 2 buraczki
- 100g sera koziego (1 plaster), takiego z plesniowa obwodka
- 2 lyzeczki posiekanych listkow tymianku
- 1 lyzka octu z czerwonego wina
- 1 lyzka miodu
- 1 lyzka oliwy
- Burczki ugotowac w lupinach do miekkosci. Odcedzic i obrac. Jeszcze lekko cieple pokroic na cienkie kliny. Wlozyc do miski.
- Posiekac drobniutko tymianek. Wymieszac z octem, miodem i oliwa. Polac buraczki sosem i delikatnie wymieszac.
- W miedzyczasie rozgrzac grill do goracego. Niewielka blaszke wylozyc kawalkiem pergaminu do pieczenia, a na nim ulozyc ser. Grillowac, az ser bedzie goracy i lekko zlotawy na wierzchu - okolo 4-5min.
- Ulozyc buraczki na talerzyku, a na wierzchu rozlozyc ser. Podawac od razu.
No comments:
Post a Comment