Sunday, 27 May 2012

Sałatka z buraczków z kozim serem, miodem i tymiankiem...



Na podstawie tego przepisu.
Skladniki:
(na 1 porcje, jako lekki posilek, w polaczoniu z dobrym chlebem; na 2 porcje, jako dodatek do obiadu)
  • 2 buraczki
  • 100g sera koziego (1 plaster), takiego z plesniowa obwodka
  • 2 lyzeczki posiekanych listkow tymianku
  • 1 lyzka octu z czerwonego wina
  • 1 lyzka miodu 
  • 1 lyzka oliwy
  1. Burczki ugotowac w lupinach do miekkosci. Odcedzic i obrac. Jeszcze lekko cieple pokroic na cienkie kliny. Wlozyc do miski. 
  2. Posiekac drobniutko tymianek. Wymieszac z octem, miodem i oliwa. Polac buraczki sosem i delikatnie wymieszac.
  3. W miedzyczasie rozgrzac grill do goracego. Niewielka blaszke wylozyc kawalkiem pergaminu do pieczenia, a na nim ulozyc ser. Grillowac, az ser bedzie goracy i lekko zlotawy na wierzchu - okolo 4-5min.
  4. Ulozyc buraczki na talerzyku, a na wierzchu rozlozyc ser. Podawac od razu.

No comments:

Post a Comment