Generalnie na podstawie przepisu 'Mexican chicken tortillas' ze strony BBC Good Food.
Ja nie mialam pod reka ugotowanego kurczaka, ale za to otwarta paczka salami domagala sie uwagi. Przypadkiem akurat kupilam podany w przepisie ser 'Red Leicester', ale nada sie kazdy inny, ktory szybko sie topi. Wyszlo pysznie! Zreszta, na podstawie moich poszukiwan w Internecie, wychodzi mi, ze owe meksykanskie tortille, to mniej wiecej skrzyzowanie naszych swojskich nalesnikow z rownie swojskimi kanapkami :) A to dlatego, ze mozna w nie zawinac doslownie wszystko: sery, wedliny, resztki miesa, warzywa i co tam jeszcze. Nadaja sie na sniadanie, na szybki lunch, na przekaske, a w jakiejs bogatszej wersji nawet i na obiad. A zezlocone na patelni wygrywaja w kazdej kategorii! :)
Nieprzywierajaca patelnie wysmarowac odrobina oliwy/oleju. Polozyc tortille, na polowe nalozyc plasterki salami, lub kawalki ugotowanego kurczaka, i posypac startym serem zoltym. Zlozyc tortille na pol, tak, by przykryc nadzienie, a kiedy ser jest lekko stopiony odwrocic na duga strone i smazyc na zloty kolor.
Szybkie guacamole: w miseczce rozgniesc widelcem dojrzale awokado, doprawic do smaku sola i pieprzem, oraz sokiem z limonki. Posiekana drobno kolendra bardzo wskazana - ja nie mialam pod reka.
Podawac gorace tortille z guacamole, kleksem kwasnej smietany, lub gestego jogurtu naturalnego, pokrojonymi na kawalki pomidorami...
No comments:
Post a Comment