Saturday, 26 May 2012

Risotto po koreańsku...


Przepis od Mirabelki
Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 300g ryżu krótkoziarnistego (u mnie arborio)
  • 250g mielonej wołowiny
  • 300g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • ½ żółtej papryki (opcjonalnie)
  • 4-5 kawałków suszonych grzybów mun - mialam dobre, polskie, swojskie podgrzybki, ale suszone w calosci, z kapeluszami i nozkami, i tych uzylam
  • ok. 600ml bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina pieprzu cayenne - nie dalam
    Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, osączyć i pokroić w wąskie paski. 
    W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zrumienić posiekaną cebulę, dodać mięso, pokrojone pieczarki i grzyby mun. Smażyć na silnym ogniu 3-4 minuty, mieszając. Następnie wsypać opłukany na sitku i osączony ryż. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty. Wlać bulion i sos sojowy, doprawic. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 minut). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną na małe paseczki paprykę. 
    Gotowe risotto doprawić pieprzem cayenne (ilość wg preferowanej ostrości). Osobno na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać nimi risotto. 


    No comments:

    Post a Comment