Przepis od Mirabelki
Skladniki:
(na 4 porcje)
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, osączyć i pokroić w wąskie paski.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zrumienić posiekaną cebulę, dodać mięso, pokrojone pieczarki i grzyby mun. Smażyć na silnym ogniu 3-4 minuty, mieszając. Następnie wsypać opłukany na sitku i osączony ryż. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty. Wlać bulion i sos sojowy, doprawic. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 minut). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną na małe paseczki paprykę.
Gotowe risotto doprawić pieprzem cayenne (ilość wg preferowanej ostrości). Osobno na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać nimi risotto.
No comments:
Post a Comment