Wednesday, 16 May 2012

Wege chilli. Czy to wciąż Meksyk? Bo oni tam mocno mięsożerni...

Przegladajac Internet w poszukiwaniu przepisow do meksykanskiej akcji Shinju, natrafilam na wiele pseudo-oryginalnych przepisow, nazwanych 'meksykanskimi' tylko dlatego, ze zawieraly czarna, lub czerwona fasolke, albo ich mieszanke... A jakos bardzo prawdziwie i oryginalnie mi nie wygladaly... Ale w koncu skusilam sie na wegetarianskie chilli. Czy przepis prawdziwie meksykanski? Nie wiem. Oni tam dosyc mocno miesozerni...



Przepis, bardzo lekko zmieniony pod wzgledem skladnikow i czasu gotowania, ze strony BBC Good Food.  
Skladniki:
(spokojnie na 3-4 porcje)
  • 2 zabki czosnku, zgniecione
  • szczypta (mniejsza, lub wieksza, zaleznie od upodoban) platkow suszonego chilli
  • oliwa
  • 2 lyzeczki mielonego kminu ('cumin')
  • 250g opakowanie grzybow, pieczarki beda w sam raz
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawalki
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • 400g puszka czerwonej fasolki
  • 150g zielonej fasolki, pokrojonej na niewielkie kawalki
  • 1/2 - 1 lyzki octu balsamicznego, lub do smaku - opcjonalnie
do podania, opcjonalnie, do wyboru:
  • dobry chleb
  • ryż
  • gesty, grecki jogurt
W garnku rozgrzej 2 lyzki oliwy. Dorzuc czosnek i chilli i smaz okolo 2min. Dodaj papryke, pokrojone na cwiartki grzyby i mielony kumin. Dobrze wymieszaj i smaz, az grzyby zaczna mieknac - okolo 3-4min. Dodaj pomidory z puszki i 200ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj na malutkim ogniu 20min. Dodaj odcedzona i przeplukana fasolke i gotuj, bez przykrycia i na malym ogniu, kolejnych 20min, dorzucajac po 10min zielona fasolke. Dopraw do smaku sola, pieprzem i octem balsamicznym (dawno temu, kompletnym przypadkiem, odkrylam, ze ocet balsamiczny znakomicie komponuje sie z pomidorowymi sosami i nadaje im ciekawego smaku). Podawaj z chlebem, ryzem, jogurtem naturalnym, do wyboru.


No comments:

Post a Comment