Przegladajac Internet w poszukiwaniu przepisow do meksykanskiej akcji Shinju, natrafilam na wiele pseudo-oryginalnych przepisow, nazwanych 'meksykanskimi' tylko dlatego, ze zawieraly czarna, lub czerwona fasolke, albo ich mieszanke... A jakos bardzo prawdziwie i oryginalnie mi nie wygladaly... Ale w koncu skusilam sie na wegetarianskie chilli. Czy przepis prawdziwie meksykanski? Nie wiem. Oni tam dosyc mocno miesozerni...
Przepis, bardzo lekko zmieniony pod wzgledem skladnikow i czasu gotowania, ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(spokojnie na 3-4 porcje)
do podania, opcjonalnie, do wyboru:
W garnku rozgrzej 2 lyzki oliwy. Dorzuc czosnek i chilli i smaz okolo 2min. Dodaj papryke, pokrojone na cwiartki grzyby i mielony kumin. Dobrze wymieszaj i smaz, az grzyby zaczna mieknac - okolo 3-4min. Dodaj pomidory z puszki i 200ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj na malutkim ogniu 20min. Dodaj odcedzona i przeplukana fasolke i gotuj, bez przykrycia i na malym ogniu, kolejnych 20min, dorzucajac po 10min zielona fasolke. Dopraw do smaku sola, pieprzem i octem balsamicznym (dawno temu, kompletnym przypadkiem, odkrylam, ze ocet balsamiczny znakomicie komponuje sie z pomidorowymi sosami i nadaje im ciekawego smaku). Podawaj z chlebem, ryzem, jogurtem naturalnym, do wyboru.
No comments:
Post a Comment