Skladniki:
(spokojnie dla rodziny 2+2, czyli na okolo 3 dorosle porcje)
- 1 porcja pulpetow z tego przepisu (ja swoje robie na zapas i przechowuje w zamrazarce, jako szybki obiad z dodatkiem sosu pomidorowego, albo do takiego wege chilli)
- 800g mlodych, malych ziemniaczkow, ugotowanych w mundurkach (u mnie - fantastycznie pyszne i bardzo sezonowe Jersey Royals)
- 3 jajka
- 300ml smietanki 36%
- 100g sera żółtego
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 100 g pomidorków koktajlowych
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać (albo i nie), przekroić na pół i razem z pulpetami włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć, przekroić i ułożyć na wierzchu.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Smietane wymieszać z jajkami, serem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekankę polać sosem. Piec ok. 35 minut. (U mnie bylo to znacznie dluzej, w granicach godziny; bardzo pomaga przykrycie naczynia kawalkiem folii aluminiowej)
No comments:
Post a Comment