Monday, 28 May 2012

Pulpety zapiekane z ziemniaczkami i pomidorkami...



Przepis generalnie od Niebieskiej Pistacji, a ja podaje juz lekko zmieniony.
Skladniki:
(spokojnie dla rodziny 2+2, czyli na okolo 3 dorosle porcje)
  • 1 porcja pulpetow z tego przepisu (ja swoje robie na zapas i przechowuje w zamrazarce, jako szybki obiad z dodatkiem sosu pomidorowego, albo do takiego wege chilli)
  • 800g mlodych, malych ziemniaczkow, ugotowanych w mundurkach (u mnie - fantastycznie pyszne i bardzo sezonowe Jersey Royals)
  • 3 jajka
  • 300ml smietanki 36%
  • 100g sera żółtego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 100 g pomidorków koktajlowych
    1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać (albo i nie), przekroić na pół i razem z pulpetami włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć, przekroić i ułożyć na wierzchu.
    2. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Smietane wymieszać z jajkami, serem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekankę polać sosem. Piec ok. 35 minut. (U mnie bylo to znacznie dluzej, w granicach godziny; bardzo pomaga przykrycie naczynia kawalkiem folii aluminiowej)
    A do podania wczorajsza czerwona salatka (pominelam pieczony ser kozi) i niedawna zielona salatka. I juz nic do szczescia nie potrzeba...

    No comments:

    Post a Comment