Monday, 21 May 2012

Muffinki mandarynkowe z białą czekoladą...


Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 250ml
suche
  • 250g maki z proszkiem do pieczenia (self raising)
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • skorka starta z 1 niewielkiej pomaranczy, sok - mokre skladniki
  • mala puszka (298g) mandarynek, odcedzonych bardzo dokladnie z zalewy
  • 100g opakowanie groszkow czekoladowych do pieczenia - z bialej czekolady; albo posiekana czekolada
mokre
  • sok wycisniety z pomaranczy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki (125ml) mleka
  • 1/3 szklanki (80ml) oleju
ponadto:
  • blaszka do muffinek, wylozona 12 papilotkami
  1. Opis przygotowania bez niespodzianek - kompletnie 'muffinkowy' :)
  2. Rozgrzac piekarnik do 180stC.
  3. W misce wymieszac dokladnie suche skladniki. W dzbanku roztrzepac mokre skladniki - na gladka mase. Wlac mase mleczna do suchych skladnikow i szybko wymieszac - nie za dlugo, bo ciasto bedzie twarde. Rozlozyc do przygotowanych papilotek i piec okolo 20-25min. 


Zatwierdzone! 
:)))))))))))))

No comments:

Post a Comment