Ze strony BBC Good Food
Skladniki:
(na mniej wiecej 10-12 sztuk)
do podania:
W misce wymieszaj make, proszek do pieczenia, spora szczypte soli i rozmaryn. Roztrzep jajko z mlekiem. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wmieszaj mleko, oraz roztopione maslo, tak, by powstalo gladkie, geste ciasto. Wstaw do lodowki na czas przygotowania pozostalych skladnikow.
Na patelni, na srednim ogniu, rozgrzej pozostaly kawalek masla i 1 lyzke oliwy. Dodaj dynie i smaz do miekkosci, okolo 10min. Pod koniec zwieksz ogien, by kawalki dyni ladnie sie zbrazowily. Wyjmij ciasto z lodowki, dodaj dynie i ser kozi i wszystko delikatnie wymieszaj, aby skladniki sie polaczyly.
Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej odrobine oliwy. Nakladaj ciasto, tak by powstaly niewielkie placuszki, i smaz, az na powierzchni zaczna sie pojawiac banieczki powietrza, okolo 3min, odwracaj na druga strone i smaz na zloty kolor.
Podawaj z salatka z rukoli, posypane pestkami dyni i z chutney'em cebulowym na boku.
No comments:
Post a Comment