Friday, 25 May 2012

Pancakes z serem kozim, rozmarynem i dynią piżmową...


Ze strony BBC Good Food
Skladniki:
(na mniej wiecej 10-12 sztuk)
  • 200g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 galazka rozmarynu, posiekanego drobniutko
  • 1 jajko
  • 300ml mleka
  • 25g masla, stopionego i ostudzonego + dodatkowo niewielki kawalek
  • 2 lyzki oliwy
  • 250g dyni piżmowej (butternut squash), oczyszczonej i pokrojonej na male kosteczki
  • 100g sera koziego, pokruszonego na kawaleczki - ja uzywam takiego z 'walka', z plesniowa obwodka i srawdza sie znakomicie
do podania:
  • pestki z dyni, salatka z rukoli, chutney z czerwonej cebuli

W misce wymieszaj make, proszek do pieczenia, spora szczypte soli i rozmaryn. Roztrzep jajko z mlekiem. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wmieszaj mleko, oraz roztopione maslo,  tak, by powstalo gladkie, geste ciasto. Wstaw do lodowki na czas przygotowania pozostalych skladnikow.
Na patelni, na srednim ogniu, rozgrzej pozostaly kawalek masla i 1 lyzke oliwy. Dodaj dynie i smaz do miekkosci, okolo 10min. Pod koniec zwieksz ogien, by kawalki dyni ladnie sie zbrazowily. Wyjmij ciasto z lodowki, dodaj dynie i ser kozi i wszystko delikatnie wymieszaj, aby skladniki sie polaczyly.
Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej odrobine oliwy. Nakladaj ciasto, tak by powstaly niewielkie placuszki, i smaz, az na powierzchni zaczna sie pojawiac banieczki powietrza, okolo 3min, odwracaj na druga strone i smaz na zloty kolor.
Podawaj z salatka z rukoli, posypane pestkami dyni i z chutney'em cebulowym na boku.

No comments:

Post a Comment