Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na dwie hojne porcje)
- 1 mala czerwona cebula
- 200g puszka tunczyka w wodzie, odcedzonego - u mnie: w oleju, bo wole i lubie
- 400g puszka gotowej fasolki 'Jasio' (ang. butterbean), odcedzona i wyplukana
- 250g opakowanie pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
- 3 lyzki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 lyzeczka musztardy Dijon
- 20g opakowanie natki pietruszki, posiekanej z grubsza
- Przepolow cebule i pokroj na plasterki, najcieniej, jak sie da. Wrzuc do miski i dorzuc tunczyka, podzielonego na kawalki. Delikatnie wmieszaj fasole i pomidorki.
- Wymieszaj oliwe, sok z cytryny i musztarde. Dopraw do smaku. Pokrop sosem salatke i posyp pietruszka. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu. (Na piknik jest lepiej zabrac sos w malym pojemniku i polac salatke przed samym podaniem).
No comments:
Post a Comment