Friday, 18 May 2012

Sałatka z tuńczykiem i fasolą...


Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na dwie hojne porcje)
  • 1 mala czerwona cebula
  • 200g puszka tunczyka w wodzie, odcedzonego - u mnie: w oleju, bo wole i lubie
  • 400g puszka gotowej fasolki 'Jasio' (ang. butterbean), odcedzona i wyplukana
  • 250g opakowanie pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
  • 3 lyzki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 lyzeczka musztardy Dijon
  • 20g opakowanie natki pietruszki, posiekanej z grubsza 
  1. Przepolow cebule i pokroj na plasterki, najcieniej, jak sie da. Wrzuc do miski i dorzuc tunczyka, podzielonego na kawalki. Delikatnie wmieszaj fasole i pomidorki.
  2. Wymieszaj oliwe, sok z cytryny i musztarde. Dopraw do smaku. Pokrop sosem salatke i posyp pietruszka. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu. (Na piknik jest lepiej zabrac sos w malym pojemniku i polac salatke przed samym podaniem).

No comments:

Post a Comment