Thursday, 10 May 2012

Kruszonka na teraz, kruszonka na potem...


" Najkrotsza lista skladnikow:
po 50g platkow owsianych, masla*, cukru
300g mąki
 
*50g masla przy tej ilosci suchych skladnikow to bylo zdecydowanie za malo; kolejne 50g, czyli 100g w sumie, zalatwilo sprawe.
 
Wymieszac w misce wszystkie skladniki kruszonki, az powstanie ciasto o konsystencji żwiru. Jesli kruszonka sie za bardzo klei, mozna dodac jeszcze troche mąki. Nie nalezy zagniatac jej w jeden kawal ciasta. Okruchami mozna posypac odparowane na patelni owoce (z cukrem), wierzch kruchego ciasta z dżemem lub szarlotke. Nadmiar zamrazajcie w foliowych workach. Do owocow pod kruszonka mozecie podac schlodzony jogurt naturalny. To czysta poezja! 
Z podanych skladnikow wychodza mniej wiecej 2 porcje kruszonki, kazda wystarczy do deseru na 3-4 porcje.

No comments:

Post a Comment