Wednesday, 23 March 2011

Pory i papryka duszone z octem balsamicznym...


''The vegetables in this dish take on a wonderful colour from the balsamic vinegar''

Przepis z ksiazki Fran Warde '30 minute italian'.
Skladniki:
(na 4 niewielkie porcje, lub hojny lunch dla 1 osoby:))
  • 2 lyzki oliwy
  • 2 pory, pokrojone na 1cm kawalki
  • 1 pomaranczowa papryka, oczyszczona i pokrojona na 1cm kawalki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na 1cm kawalki
  • 3 lyzki octu balsamicznego
  • garsc natki pietruszki, posiekana
  • sól i pieprz
Rozgrzej oliwe w garnku, dodaj pory i papryki, dobrze wymieszaj, przykryj i dus na malym ogniu przez 10min.
Dodaj ocet balsamiczny i gotuj kolejnych 10min bez przykrycia. Warzywa powinny byc brazowawe od octu, a caly plyn powinien wyparowac.
Dopraw dobrze do smaku i wmieszaj natke pietruszki tuz przed podaniem.

Zrobilam to danie dla mnie samej, jako lunch i zjadlam ze smakiem z kawalkiem chleba. Troszke mnie pod koniec zakwasilo, bo wyszlo sporo, ale bylo pyszne! Generalnie takie warzywa pasowalyby do ziemniaczkow puree i pieczonego miesa lub ryby. I naprawde nie wiem, czy mozna, z podanych proporcji, wykroic az 4 porcje - raczej 2 dosyc hojne, lub 3 mniejsze.


No comments:

Post a Comment