''The vegetables in this dish take on a wonderful colour from the balsamic vinegar''
Przepis z ksiazki Fran Warde '30 minute italian'.
Skladniki:
(na 4 niewielkie porcje, lub hojny lunch dla 1 osoby:))
Rozgrzej oliwe w garnku, dodaj pory i papryki, dobrze wymieszaj, przykryj i dus na malym ogniu przez 10min.
Dodaj ocet balsamiczny i gotuj kolejnych 10min bez przykrycia. Warzywa powinny byc brazowawe od octu, a caly plyn powinien wyparowac.
Dopraw dobrze do smaku i wmieszaj natke pietruszki tuz przed podaniem.
Zrobilam to danie dla mnie samej, jako lunch i zjadlam ze smakiem z kawalkiem chleba. Troszke mnie pod koniec zakwasilo, bo wyszlo sporo, ale bylo pyszne! Generalnie takie warzywa pasowalyby do ziemniaczkow puree i pieczonego miesa lub ryby. I naprawde nie wiem, czy mozna, z podanych proporcji, wykroic az 4 porcje - raczej 2 dosyc hojne, lub 3 mniejsze.
No comments:
Post a Comment