Friday 18 March 2011

Fusilli ze Wspaniale Zielonym Sosem Szpinakowym...


Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Fusilli with glorious green spinach sauce'
Skladniki:
(na 4 porcje, zakladajac 100g suchego makaronu na 1 osobe; a jesli ktos przewiduje bardzo glodne towarzystwo lepiej jest zwiekszyc ilosc do 125g, a nawet 150g na osobe)
  • 400g makaronu fusilli
  • 225g szpinaku, swiezego, malych lisci tzw. baby; u mnie - mrozony, siekany
  • 1 zabek czosnku
  • 250g pudelko mascarpone
  • sok z ½ duzej cytryny
  • 30g startego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
  • 55g orzeszkow piniowych, lekko tostowanych
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. W miedzyczasie wloz do robota kuchennego ('food processor') polowe szpinaku, razem z czosnkiem, serkiem, sokiem z cytryny i Parmezanem. Zmiksuj na gladka paste. (Tu moja zmiana: chcialam zuzyc drobno siekany, mrozony szpinak, wiec nie bylo co dzielic i miksowac :) Skladniki na sos po prostu rozmieszalam dokladnie w miseczce).
Odcedz makaron i wrzuc z powrotem do garnka, postawionego na bardzo malym ogniu. Wmieszaj sos, orzeszki i pozostaly swiezy szpinak (mnie ten punkt nie dotyczyl:)) - tylko do momentu, az listki zwiedna. Dopraw do smaku i podawaj oproszone dodatkowym Parmezanem.

No comments:

Post a Comment