Tuesday 29 March 2011

Muffiny daktylowe z orzechami...


Przepis znaleziony przypadkiem na blogu www.vegbowl.blogspot.com
Oto, co ma do powiedzenia na temat wegetarianskiego jedzienia sama autorka, Mallika:
'This blog is all about vegetarian food. Born a vegetarian, I prefer being that way. People often ask, "How do you manage to be a vegetarian?" Most common statement, "Oh you guys don't have variety to eat." Oh well, who says so! There's so much variety that I've never got bored of food and cooking. I love food and cooking is my passion. There's so much variety that you will run out of a lifetime to try them all! This blog was created with an intention of sharing what we eat everyday. To tell all, that being or going vegetarian is so much fun and easy!'
Bardzo trafnie, co? :):):)
A same muffinki wyszly pyszne! Nie za slodkie, mieciutkie i wilgotne. Zrobilam je po poludniu i czesc zostala na piknik na nastepny dzien - przetrzymaly noc fantastycznie, w zamknietym pojemniku i byly rownie pyszne.  

Skladniki:
(na 12 sporych muffinow)
szklanka = 250ml
  • 1/2 szklanki wypestkowanych suszonych daktyli, posiekanych
  • 2 szklanki goracego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka minus 2 lyzki (nie wiem dlaczego! Tak bylo!:)) cukru
  • 1 lyzeczka sody
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
  • 4 czubate lyzki polamanych na kawalki orzechow (w oryginale bylo mniej i wloskie; u mnie - pekany)
opcjonalnie (do posmarowania i posypania na wierzch; ja opuscilam, bo chcialam cos nie-brudzacego dla dzieci:), kruszace sie - przezyje, ale z plamami z czekolady ciezko sie walczy, zwlaszcza w parku:))
  • 2-3 lyzki Nutelli
  • 1 lyzka posiekanych orzechow

Wrzuc daktyle, razem z mlekiem, do miski, i odstaw na 10min, by lekko zmiekly. Zmiksuj blenderem tylko do czasu, az daktyle beda rozdrobnione - dobrze potem smakuja takie niewielkie kawalki zatopione w ciescie. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj foremke muffinkowa (wyloz papierkami). 

Przesiej make do osobnej duzej miski. Dobrze wymieszaj z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, soda i kawalkami orzechow. 
Zrob wglebienie w suchych skladnikach i wlej mokre. Wymieszaj szybko i dokladnie, tylko do polaczenia skladnikow. Rozloz do przygotowanych papierkow i piecz okolo 20-25min.


PS. Nastepnym razem sprobuje sugestii autorki i uzyje dodatkowo bananow i/lub brazowego cukru. Wiedza sie chetnie podziele :) A poki co dowod, ze ciacha zostaly w pelni wyprobowane (jeszcze cieple!) i zaakceptowane przez domowych koneserow:

No comments:

Post a Comment