Sunday 20 March 2011

Co do zamrażarki?

Kilka pomyslow, na produkty, ktore szczesliwie mozna przechowywac zamrozone i miec pod reka w razie katastrofy kulinarnej, lub naglego kulinarnego wypadku.

Maslo pietruszkowo-czosnkowe:
Wystarczy wymieszac okolo 4-5 lyzek drobno posiekanej natki pietruszki 2-3 (do smaku) zgniecionymi zabkami czosnku 250g miekkiego masla. Calosc wylozyc na kawalek folii kuchennej i uformowac w ksztalt kielbaski. Przechowywac zamrozone i uzywac do risotto, makaronu, pieczonej ryby, lub bagietek na goraco.


Warzywa (bardzo pomocne w naglym przypadku glodu - wystarczy ryz, lub makaron, odrobina oliwy i czosnku i danie gotowe):
-czerwona papryka:

-pokrojona na kawalki dynia:



Ciasto francuskie i kruche (bloki, lub gotowe platy) - najszybsza droga do tarty lub pizzy :)


Mrozony bób - i pomysły na wiosenne pysznosci przez cały rok:


Chleb - zawsze dobrze jest miec zapas: libanski khobez, hinduski naan i... miedzynarodowy pitta swietnie znosza mrozenie:


Zielony groszek - zupy, curry, sosy i sałatki:


I wreszcie szpinak - i cała gama potraw do sprobowania:


I jeszcze kilka pomocnych adresow z przepisami na potrawy do mrozenia i z poradami co i jak mrozic: www.bbcgoodfood.comwww.myrecipes.comwww.deliciousmagazine.co.uk

No comments:

Post a Comment