Przepis z czasopisma Moje gotowanie, wrzesień 2010
Składniki (6 porcji)
ciasto:
farsz:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać dobrze odciśnięty, rozmrożony szpinak, wlać olej i wsypać szczyptę soli. Wszystko dokładnie połączyć.
Zagnieść, dodając tyle wody, aby uzyskać geste, sprężyste ciasto pierogowe. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Biały ser wymieszać z fetą, pokrojonymi suszonymi pomidorkami i żółtkiem., doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinać kółka. Na każde nałożyć farsz i dokładnie zlepić.
Pierogi gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podawać z pomidorkami koktailowymi i suszoną szynką.
No comments:
Post a Comment