Pierogi? Z czekolada? Ano tak. Sama podeszlam do tego przepisu 'z pewna taka niesmialoscia' :) (Czy ktos jeszcze pamieta te reklame?) Moje, niewielkie zmiany, podaje w nawiasach.
Poza tym tragicznie i histerycznie, oraz nielogicznie i irracjonalnie :) boje sie robienia prawdziwego ravioli tj. na jeden plat ciasta nakladamy farsz, przykrywamy drugim platem ciasta, dociskamy, kroimy... Zawsze wydaje mi sie, ze cala robota pojdzie na marne, a pierozki rozplynal sie w nicosc podczas gotowania. Niby widzialam tych wszystkich Oliverow i Gordonow w akcji, ale... Stad zmiana - u mnie normalne, swojskie pierozki wykrawane 8cm foremka.
Wyszly dokladnie 22 sztuki i zostala jeszcze niewielka miseczka farszu - jest pyszny, nie zmarnuje sie, bedzie do nalesnikow :) Ciasto jest bardzo elastyczne i daje sie ladnie bardzo cieniutko walkowac, ale fasz jest miekki i niestety wpycha sie wszedzie w sklejane pierozki. Dlatego pomysl autorow, by robic je raczej jako ravioli...
Przepis z książki Czekolada, Parragon Books LTD 2005
na ciasto (4 porcje):
na farsz:
ponadto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać kakao w proszku i cukier puder. W środku zrobić wgłębienie, wlać do niego olej i rozkłócone jajka. Wymieszać palcami, aby jajka a stopniowo wchłonęły mąkę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Można też połączyć składniki mikserem.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, nieco przestudzić, dodać jajko oraz serek mascarpone i wszystko utrzeć na gładko. Na końcu dodać posiekany imbir i wymieszać.
Połowę ciasta rozwałkować cienko na prostokąt na oprószonej mąką stolnicy. Przykryć wilgotną ściereczką i to samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Farsz przełożyć do woreczka do dekorowania i wyciskać na pierwszy z prostokątów ciasta niewiekie ilości farszu w odstępach 4 cm. Przy pomocy pędzelka posmarować ciasto między porcjami farszu rozkłóconym jajkiem. Następnie pomagając sobie wałkiem nakryć je drugim rozwałkowanym plackiem i palcami docisnąć placki miedzy porcjami farszu usuwając bąbelki powietrza.
Ciasto pokroić na kwadraty. Uzyskane pierożki przełożyć na oprószona mąką ściereczkę i pozostawić na 30 minut.
Gotować we wrzątku na średnim ogniu przez około 4-5 minut, uważając, żeby się nie posklejały. Wyjmować z wody łyżka cedzakową i podawać przybrane listkami mięty i polane śmietanką kremówką.
No comments:
Post a Comment