Przepis z ksiazki 'Kitchen. Recipes from the heart of the home'.
Skladniki:
ponadto:
Rozgrzac piekarnik do 170stC. Wylozyc foremke pergaminem do pieczenia.
Roztopic maslo w malym rondelku i zestawic z ognia. W niewielkiej misce rozgniesc widelcem obrane banany.
Utrzec elektrycznym mikserem cukier z ostudzonym maslem. Dodac banany i jajka - utrzec. Delikatnie wmieszac make, proszek i sode. Na koniec dodac wisnie i kokos i dokladnie wymieszac. Wylac mase do przygotowanej foremki.
Piec okolo 50min, zaczynajac sprawdzac juz po 45min. (U mnie bylo raczej dluzej, niz krocej, bo okolo 65min). Upieczony chlebek bedzie sprezysty na wierzchu i powinien odstawac od brzegow foremki.
Wyjac z piekarnika i zostawic na 10min do przestygniecia w foremce. Potem wyjac delikatnie, razem z papierem, na kratke i dokonczyc studzenie.
Oszczedzamy czas:
Chlebek moze byc zrobiony do 2 dni wczesniej - owiniety pergaminem i w szczelnym pojemniku powinien wytrzymac do 3-4 dni w chlodnym miejscu.
Mrozenie:
Zawiniety dokladnie w podwojna warstwe folii kuchennej i warstwe folii aluminiowej moze byc zamrozony do 3 miesiecy. Przed uzyciem rozmrozic przez noc w temperaturze pokojowej.
No comments:
Post a Comment