Pysznie i spektakularnie! A na dodatek latwo. Czyli tak, jak lubie :)
Danie w podanej wersji to dodatek do pelnego obiadu. Do pieczonego miesa i pieczonych ziemniakow na przyklad. Ale, jesli ktos chce i lubi, mozna je latwo przerobic na pelny posilek - wystarczy dodac pokrojony w duza kostke i podsmazony boczek, albo szynke, lub te malenkie koktajlowe kielbaski. I zwiekszyc proporcje pozostalych skladnikow.
Skladniki:
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Wlej oliwe na blaszke do pieczenia i wstaw do piekarnika na okolo 5min. Wyjmij i wrzuc rozmaryn, czosnek i papryczke chilli. Dobrze wymieszaj z rozgrzana oliwa.
Dorzuc na blaszke dynie, dobrze wymieszaj z przyprawiona oliwa. Piecz do miekkosci tj. okolo 40min (dobrze jest zaczac sprawdzac po okolo 30min). Dorzuc kasztany na ostatnie 10-15min pieczenia.
Trzeba uwazac przy przekladaniu dyni do innego naczynia - bedzie miekka i lubi sie pogniesc, a nie o puree nam przechiez chodzilo. :)
No comments:
Post a Comment