Wednesday 5 January 2011

Dynia pieczona z kasztanami...


Pysznie i spektakularnie! A na dodatek latwo. Czyli tak, jak lubie :) 
Danie w podanej wersji to dodatek do pelnego obiadu. Do pieczonego miesa i pieczonych ziemniakow na przyklad. Ale, jesli ktos chce i lubi, mozna je latwo przerobic na pelny posilek - wystarczy dodac pokrojony w duza kostke i podsmazony boczek, albo szynke, lub te malenkie koktajlowe kielbaski. I zwiekszyc proporcje pozostalych skladnikow. 

Skladniki:
  • 1/2kg (waga po obraniu i oczyszczeniu) miazszu dyni pizmowej (butternut squash), pokrojonego w 2.5-3cm kostke
  • 200g opakowanie jadalnych kasztanow (juz ugotowane i obrane)
  • 2 zabki czosnku, ze skorka, ale rozgniecione ulozonym poziomo ostrzem noza
  • 1 lyzeczka suszonego rozmarynu
  • 1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z pestek i pokrojona w drobniutka kosteczke
  • 2 lyzki oliwy
Rozgrzej piekarnik do 180stC. 
Wlej oliwe na blaszke do pieczenia i wstaw do piekarnika na okolo 5min. Wyjmij i wrzuc rozmaryn, czosnek i papryczke chilli. Dobrze wymieszaj z rozgrzana oliwa.
Dorzuc na blaszke dynie, dobrze wymieszaj z przyprawiona oliwa. Piecz do miekkosci tj. okolo 40min (dobrze jest zaczac sprawdzac po okolo 30min). Dorzuc kasztany na ostatnie 10-15min pieczenia.
Trzeba uwazac przy przekladaniu dyni do innego naczynia - bedzie miekka i lubi sie pogniesc, a nie o puree nam przechiez chodzilo. :)

No comments:

Post a Comment