Thursday 6 January 2011

Blondasek Nigelli Lawson...


Przepis z ksiazki Nigelli Lawson 'Kitchen. Recipes from the heart of the home'.
Moj 'blondasek' wyszedl z piekarnika wygladajac raczej na 'rudziaska'....
Calkowita wine i odpowiedzialnosc za taki stan rzeczy ponosi pan Wojciech Cejrowski...
Skladniki:
  • 200g platkow owsianych
  • 100g maki
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 150g miekkiego, niesolonego masla
  • 100g jasnego cukru muscovado
  • 1 x 397g puszka mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • 170g czipsow z ciemnej czekolady - tu zmiana: dalam 100g z bialej czekolady
ponadto:
  • 1 x 23cm kwadratowa blaszka do pieczenia, lub foliowa taca srednio 30/20/5cm

Rozgrzej piekarnik do 180stC i wyloz blaszke folia (jest latwiej wyjac ciasto) - uzylam pergaminu do pieczenia, ktory sprawdzil sie fantastycznie!
W misce wymieszaj platki, make i sode.
W osobnej misce ubij razem maslo i cukier, az beda biale i kremowe, potem dodaj i ubij mleko skondensowane, a nastepnie mieszanke platkow, maki i sody - od tego czasu mieszalam lyzka, bo masa jest dosc gesta.
Kiedy calosc jest juz dobrze wymieszana wmieszaj jajko, a potem czipsy czekoladowe.
Wyloz powstale ciasto do przygotowanej blaszki, wygladz wierzch i  piecz w nagrzanym piekarniku okolo 35min (dobrze jest zaczac sprawdzac po okolo 25min). Gotowy powinien miec dosc mocno zlote brzegi i odstawac lekko od blaszki. Na wierzchu ciasto bedzie wygladalo na upieczone, a wewnatrz na strasznie surowawe. Ale powinno sie ustabilizowac stygnac w blaszce i wciaz byc lekko zujace (tylko tlumacze.....:))
Blondaski moga byc zrobione do 3 dni wczesniej i przechowywane w zamknietym pojemniku. Powinny wytrzymac do 5 dni (tego nie wiem, u mnie ledwie wytrzymaly do nastepnego dnia, a i to niewiele...:)
Mrozenie: do 3 miesiecy w zamknietym, szczelnym pojemniku, przelozone pergaminem. Przed uzyciem wystarczy rozmrozic je przez noc w chlodnym miejscu. 


No comments:

Post a Comment