Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Apricot friands'
Muffinkowato - podobne ciasteczka, opierajace sie na mielonych migdalach, zamiast na mace. Szybkie do zrobienia i najwyrazniej nieziemsko popularne w Australii (patrz - komentarze pod oryginalnym przepisem:))
Uzylam puszkowanych polowek moreli w syropie - bardzo dokladnie osaczonych z zalewy i drobniutko posiekanych.
Poniewaz nie mam jakiegos wielkiego rozpedu, jesli chodzi o kupowanie dziwnych kuchenalii, uzywam blaszki i papierkow do zwyklych muffinkow, chociaz podobno specjalne foremki do friand'ow istnieja i jak najbardziej mozna kupic.
Skladniki:
Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Bardzo delikatnie wymieszaj ubite bialka i maslo z suchymi skladnikami, a potem dodaj morele.
Rozloz mase rownomiernie do 8 papierkow do muffinow, wlozonych do muffinkowej blaszki. Ewentualnie posyp platkami migdalowymi.
Piecz okolo 10-12min (tu odrobine dluzej - raczej okolo 17min). Ostudz przed jedzeniem.
No comments:
Post a Comment