Skladniki:
- 200g herbatnikow digestive z mleczna czekolada
- 100g niesolonego masla, rozpuszczonego
- 500g serka kremowego (Philadelphia)
- 300ml smietanki 36%
- 50g drobnego cukru do wypiekow
- 150g moreli z puszki z syropu, bardzo dobrze osaczonych i posiekanych na male kawaleczki
- 200g bialej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonejPrzygotowac tortownice o srednicy 23cm.Herbatniki bardzo drobno pokruszyc - do konsystencji bulki tartej, dodac maslo i dobrze wymieszac. Wysypac do przygotowanej blaszki i dobrze ubic reka. (Tu mala uwaga - dalam 100g masla i baza byla pyszna, ale wyszla bardzo zbita i kruszyla sie lekko przy krojeniu; mniej masla tj. tylko okolo 50g powinno ten problem rozwiazac). Wstawic do lodowki na przynajmniej 30min, lub do czasu, az bedzie potrzebna.Do miski wlozyc serek, smietanke i cukier. Dobrze ubic mikserem - masa, jak bita smietana, robi sie z czasem coraz gestsza. Dodac czekolade i morele i dobrze wymieszac.Wylac mase sernikowa do tortownicy. Wygladzic wierzch i wstawic do lodowki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
No comments:
Post a Comment