Friday 21 January 2011

Curry z łososiem...

Szybkie i pyszne curry z lososiem. Niezbyt ostre - dzieci! Ale mozna dolozyc wiecej pasty curry, lub uzyc ostrzejszej, jesli ktos preferuje. Przepis mam zapisany w starym zeszycie. Skad pochodzi? Nie mam pojecia! Ale od kilku lat, i z powodzeniem, wykorzystuje go, jako przepis bazowy dla wielu roznych kombinacji warzyw i miesa: kurczak i brokuly, slodkie ziemniaki i krewetki, same mieszane warzywa itd.


Curry z lososiem:
-2 lyzki oleju;
-1 cebula, posiekana;
-1/2 butternut squash, obrany i pokrojony na kawalki - taka pomaranczowa, bardzo gruszkowata, niewielka dynia; moj mial 1,4kg i polowka z niego byla w sam raz;
-1 lyzka pasty curry 'balti' - o sredniej 'mocy'; ja lubie i uzywam 'Patak';
-250ml smietanki kokosowej - 'coconut cream', ja lubie marki Blue Dragon;
-150g fasolki szparagowej, oczyszczonej i pokrojonej na kawalki;
-1 lyzka mango chutney;
-sol i pieprz;
-400g filetow lososia bez skory i osci;
-posiakna swieza kolendra - do podania, opcjonalnie;

- ugotowany na sypko ryz - do podania;


Rozgrzac olej w garnku i smazyc cebule przez okolo 5min - do miekkosci. Dodac butternut squash i paste curry i dobrze wymieszac. Wlac smietanke i 150ml wrzacej wody. Zagotowac, przykryc, zmniejszyc ogien i zostawic pyrkajace tylko na okolo 5min. Dodac fasolke, mango chutney i przyprawic do smaku. Pokroic lososia na male kawalki i dolozyc do garnka. Przykryc i gotowac na malenkim ogniu okolo 10-15min, az fasolka jest miekka, a ryba daje sie latwo podzielic na platki. Udekorowac kolendra i podawac z ryzem.

No comments:

Post a Comment