Bardzo przyjemne ciastko wyszlo! Niesamowicie czekoladowo-bogate. Dla wielbicieli mocnych wrazen:) Ja nie przepadam - dzieci zjadly ze smakiem i domagaly sie o wiecej.
Ja sama lubie brownie, ale takie prawdziwie 'browniowate':), czyli dosc mocno 'glutowato'-niedopieczone. I ten tez mial taki byc w zalozeniu. Ale po 20min pieczenia i ani sekundzie dluzej - przyrzekam! - ciasto wyszlo raczej... 'ciastowate' wlasnie. Taki murzynek bardziej, niz brownie. Dlatego lepiej zaczac sprawdzac postepy juz po jakichs 15min - piekarniki bardzo roznia sie moca.
Skladniki:
dodatkowo:
Rozgrzej piekarnik do 190stC. Wloz maslo do sredniego rondelka i rozpusc podgrzewajac na malym ogniu.
Kiedy maslo sie rozpusci dodaj cukier i mieszaj drewniana lyzka (wciaz na malym ogniu), az skladniki sie polacza.
Przesiej razem kakao, make, sode i sol, a potem wymieszaj z maslem w garnuszku. Gotowe zdejmij z ognia - w tym punkcie mieszanka bedzie dosc sucha i twarda.
W misce lub dzbanku roztrzep jajka z wanilia, a potem dolej do mieszanki w garnku.
Wmieszaj posiekana czekolade i szybko wylej do przygotowanej blaszki, wygladz wierzch i piecz okolo 20-25min. Na wierzchu ciasto powinno byc suche, ale przy dotknieciu, pod powierzchnia wciaz niedopieczone, a wlozony patyczek powinien byc wciaz mocno oklejony niedopieczonymi drobinkami.
Przeloz blaszke do ostudzenia na kratce. Pokroj na 16 kwadratow i ewentualnie posyp odrobina cukru pudru.
Oszczedzamy czas:
Brownie moga byc zrobione do 3 dni naprzod i przechowywane w szczelnym pojemniku. Wytrzymuja do 5 dni.
Mrozenie:
Moga byc zamrozone w szczelnym pojemniku do 3 miesiecy, przelozone pergaminem do pieczenia. Przed uzyciem - rozmrozic w chlodnym miejscu przez noc.
No comments:
Post a Comment