Podazajac za 'Szybkim serniczkiem kokosowym' powstala kolejna, rownie szybka i pyszna wersja. Niestety rowniez i bardzo bogata i kremowa - dla prawdziwych wielbicieli gatunku!
Tym razem z posmakiem cytrynowym.
Skladniki:
(na blaszke na 1/2kg bochenek, mniej wiecej 7-10 plastrow)
- 150g bialej czekolady
- 300g serka Philadelphia
- 150ml smietanki 36%
- 50-100g lemon curd (50g daje tylko bardzo delikatny posmak cytryny; ja zwykle obstawiam na okolo 75g)
- biszkopty 'lady fingers', lub podobne biszkoptowate ciasteczka, do wylozenia spodu
- cukier puder - opcjonalnie, do dosladzania
dodatkowo:
- foremka na 1/2kg bochenek, posmarowana odrobina oleju i wylozona 2 warstwami folii kuchennej, tak, by czesc wystawala poza brzegi
- Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej - w miseczce nad goraca woda. Przestudzic.
- Serek wrzucic do miski i zmiksowac, dodac smietanke i miksowac, az masa zgestnieje. Dolac czekolade i dorzucic lemon curd. Zmiksowac. Ewentualnie doslodzic do smaku odrobina cukru pudru - ja nie daje.
- Calosc przelac do przygotowanej blaszki. Wierzch wylozyc biszkoptami, zakryc nadmiarem folii i wstawic do lodowki na kilka godzin.
- Przed podaniem delikatnie odwrocic blaszke na podlozona tacke, zdjac folie i kroic na plastry.
No comments:
Post a Comment