Sunday, 19 February 2012

Szybki serniczek cytrynowy z białą czekoladą...

Podazajac za 'Szybkim serniczkiem kokosowym' powstala kolejna, rownie szybka i pyszna wersja. Niestety rowniez i bardzo bogata i kremowa - dla prawdziwych wielbicieli gatunku!
Tym razem z posmakiem cytrynowym.   


Skladniki:
(na blaszke na 1/2kg bochenek, mniej wiecej 7-10 plastrow)
  • 150g bialej czekolady
  • 300g serka Philadelphia
  • 150ml smietanki 36%
  • 50-100g lemon curd (50g daje tylko bardzo delikatny posmak cytryny; ja zwykle obstawiam na okolo 75g)
  • biszkopty 'lady fingers', lub podobne biszkoptowate ciasteczka, do wylozenia spodu
  • cukier puder - opcjonalnie, do dosladzania
dodatkowo:
  • foremka na 1/2kg bochenek, posmarowana odrobina oleju i wylozona 2 warstwami folii kuchennej, tak, by czesc wystawala poza brzegi
  1. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej - w miseczce nad goraca woda. Przestudzic.
  2. Serek wrzucic do miski i zmiksowac, dodac smietanke i miksowac, az masa zgestnieje. Dolac czekolade i dorzucic lemon curd. Zmiksowac. Ewentualnie doslodzic do smaku odrobina cukru pudru - ja nie daje.
  3. Calosc przelac do przygotowanej blaszki. Wierzch wylozyc biszkoptami, zakryc nadmiarem folii i wstawic do lodowki na kilka godzin.
  4. Przed podaniem delikatnie odwrocic blaszke na podlozona tacke, zdjac folie i kroic na plastry.

No comments:

Post a Comment